Zbog nedovoljne potražnje
69

Maseratijev model Ghibli uskoro odlazi u penziju

E. L.
Maseratijev odgovor na BMW Serije 5 u proizvodnji će biti do kraja naredne godine, a nasljednik skladnog Ghiblija nije planiran.

Prema posljednjim informacijama iz dobro obaviještenih izvora, manja sportska limuzina u ponudi italijanske automobilske kompanije ostat će do kraja naredne godine. Skladni trovolumenski Ghibli nakon toga odlazi u penziju i, kako stvari sada stoje, neće dobiti nasljednika.

Među glavnim razlozima za Maseratijevo odustajanje od sportske limuzine, koja je svoje mjesto pod suncem tražila među sličnim premium modelima iz gornje-srednje klase, spominje se nedovoljna potražnja kojoj je doprinijela i sve veća potražnja za crossoverima i SUV-ovima.

Odlaskom Ghiblija prazninu u ukupnoj ponudi Maseratija popunit će manji crossover/SUV model Grecale čija se premijera očekuje u proljeće, a čast sportskih limuzina do daljnjeg će braniti za broj veći model Quattroporte.

Podsjećanja radi, treći Ghibli premijerno je predstavljen 2013. godine, a u aktuelnom redizajniranom izdanju na vrhu ponude je verzija Trofeo čiji 3,8-litarski biturbo V8 motor razvija 580 KS i 730 Nm obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu prenosi posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača. Dovoljno za 326 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde.