Izuzetno vrijedan model
219

Lexus LFA Nurburgring Edition bi mogao biti prodan za više od milion dolara

D. B.
Tokom vikenda će u Montereyju biti održana aukcija na kojoj će biti prodan Lexus LFA Nurburgring Edition.

Standardni LFA je automobil fantastičnih performansi, ali je Lexus proizveo i verziju više fokusiranu na stazu te ju je nazvao Nurburgring Edition. Od ukupno 500 proizvedenih primjeraka modela LFA, 64 su Nurburgring Edition modeli, od čega ih je 25 završilo u SAD-u.

Automobil na fotografijama je 303. proizvedeni primjerak, koji je fabriku napustio u martu 2012. godine i jedan je od samo tri crna LFA Nurburgring modela u SAD-u. Ovaj model posjeduje niz poboljšanja u odnosu na standardni automobil, uključujući karbonski stražnji spojler, karbonski spliter, karbonske pragove, unikatne BBS felge od magnezija sa Bridgestone gumama, a automobil je spušten za 10 mm.

Lexus LFA Nurburgring Edition pokreće 4,8-litarski atmosferski V10 motor koji isporučuje 562 KS, 10 KS više u odnosu na standardni LFA. U svoje vrijeme je bio najbrži automobil na stazi Nurburgring s vremenom kurga od 7 minuta i 14,64 sekunde.

LFA je star gotovo deset godina, a prešao je oko 1.500 km. Novi vlasnik će dobiti svu prateću dokumentaciju i opremu do najsitnijih detalja.