Slaba prodaja
14

Land Rover iz ponude povukao trovratni Range Rover Evoque

Klix.ba
Land Rover je odlučio iz svoje ponude povući trovratni Range Rover Evoque, a razlog je slaba prodaja.

Otkako se na tržištu pojavio kabriolet, treća karoserijska izvedba izuzetno traženog Evoquea, trovratna verzija se najlošije prodaje. Zbog toga je odlukom čelnika Land Rovera povučena iz prodaje, a izvori bliski kompaniji tvrde da 95 posto prodaje čini petovratna verzija.

Kupci koji su manje fokusirani na praktičnost sada mogu kupiti samo skuplji kabriolet kao alternativu petovratnom Evoqueu.

"Od modelske 2019. godine Land Rover je racionalizirao svoju ponudu Range Rover Evoquea te se koncentrisao na petovratni model i kabriolet koji line većinu prodaje", izjavio je glasnogovornik Land Rovera.

Prodaja trovratne verzije je u martu opala za 7,8 posto u odnosu na mart prošle godine, a ukupna prodaja je opala za 3,8 posto u periodu od godinu dana završno s 31. majem.

Slaba prodaja trovratnog Evoquea nije iznenađenje jer se industrija okreće praktičnijim petovratnim automobilima. U posljednjih 18 mjeseci su iz prodaje povučene trovratna verzija Audija A3 i Volkswagenov Scirocco, dok su neki drugi modeli pretvoreni u petovratne modele dolaskom nove generacije. Jaguar je nedavno povukao modele XE S i XF S iz prodaje.

Zasad nema informacija da li će druga generacija Evoquea biti ponuđena u verziji s troja vrata, ali se špekuliše da se to neće dogoditi.

Uprkos dominaciji petovratnog Evoquea, druga generacija će vjerovatno ponuditi kabriolet 2020. godine.