Automobilistički pirati
0

Lamborghini iz Poljske

Sarajevo-x.com
Kompanija Veno Automotive sa ponosom je objavila da radi na razvoju prvog poljskog supersportskog automobila, te tvrde da je riječ o zaista vrhunskom i jedinstvenom automobilu. Ipak, čak i laici na prvim fotografijama mogu prepoznati blago prerađeni Lamborghini Reventon.

Ipak, iz Venoa potpuno ignorišu bilu kakvu sličnost, te uporno tvrde da su potpuno samostalno razvili dizajn i kompletan automobil. Tako je snažna konstrukcija automobila dizajnirana, prema njihovim riječima, da bez problema izdrži snagu i od 1.000 KS, dok je sama karoserija izrađena od izuzetno laganih materijala kao što su karbonska vlakna i aluminij čime je ostvarena znatna ušteda na ukupnoj težini automobila.

Također, Veno Automotive ističe da će ovaj automobil biti sirova vozačka mašina, pa su i sistemi za pomoć vozaču minimizirani. Tako zasad spominju da će od svih pomagala biti prisutan tek ABS i servo upravljač. S druge strane, da nije samo dizajn „posuđen“ govori i činjenica da će u ovom Poljaku kucati Audijevo srce. Tačnije biće dostupne tri verzije 4,2-litarskog V8 motora, koji će isporučivati od 350 do čak 700 KS. Također, najavljeno je da bi naknadno Venoova tvorevina mogla dobiti i 6,2-litarski V8 motor koji se ugrađuje u Chevrolet Corvette C6.

Da Veno Automotive sa ovim automobilom ima zaista ozbiljne ambicije govori i plan o proizvodnji 50 primjeraka, a pored coupe verzije uporedo će biti dostupan i roadster, a već sada proizvodni kapaciteti omogućavaju produkciju od 10 do 12 primjeraka godišnje.

Naravno, ovako ambiciozne tvrdnje nije lako ostvariti, pogotovo s obzirom na to da dokazi za ovaj hrabri projekat postoje tek u izjavama ove kompanije i u lošim obradama fotografija Reventona objavljenim na stranici www.venoautomotive.pl. Također, biće vrlo zanimljivo vidjeti kako će na poljskog supersportistu reagovati tvorci Reventona.