Raskoš sajamskih premijera
0

FOTO / Svi koncepti Paris Motor Showa

Klix.ba
Audi Crosslane Coupe concept
Sajam automobila u Parizu otvorio je svoja vrata novinarima i posjetiocima. Prava eksplozija automobilskih noviteta uljepšana je i brojnim premijerama konceptnih modela. Donosimo vam pregled premijera najatraktivnijih konceptnih automobila sa Paris Motor Show a.

Audi je sa konceptom Crosslane Coupe najavio kako bi trebao izgledati novi Q2, ali i drugi modeli iz njegove Q serije. Konceptni model je plug-in hibridni automobil koji je pokretan 3-cilindarskim 1,5-litrenim TFSI motorom i sa dva elektromotora koji mu omogućuju da u prosjeku troši nevjerovatnih 1,1 litara/100 km uz emisiju CO2 od samo 26 g/km.

BMW je predstavio Concept Active Tourer, neobičan peterovratni automobil s plug-in hibridnim sistemom i pogonom na sva četiri točka. Zanimljivo je da prednje točkove pokreće poprečno ugrađen motor, što ujedno najavljuje nove modele BMW-a koji će usvojiti konfiguraciju s prednjim pogonom. Kod konceptnog Concept Active Tourera zadnje točkove pokreće električni motor.

Smart je predstavio Forstars koncept koji je opisan kao Coupe Sport Utility vozilo, te ujedno je dizajniran tako da najavi budući stil ove marke. Tako se na konceptu ističe agresivna prednja maska s velikim usisnicima zraka i LED svjetlima. Tu je i stakleni krov ali i video projektor integrisan u poklopac motora koji u trenu pretvara automobil u pokretno kino.

Porsche je u Parizu skinuo veo sa Panamere Sport Turismo koncepta. Dizajniran je kako bi pokazao budući dizajnerski smjer Porschea, pa ima čist i elegantan dizajn koji je istovremeno praktičan i atraktivan. Panamera Sport Turismo je "odjevena" u Liquid Metal Blue boju, te ističe LED svjetla, ventilirani prednje blatobrane i zadnji spojler od karbonskih vlakan. Ukupno je dugačka 4.950 mm, široka 1.990 mm i 1.401 mm visoka.

Nissan je predstavio TeRRa koncept pokretan hidrogenskim ćelijama. Usvajajući filozofiju mobilnosti uz nultu emisiju gasova, ovaj četverosjed pruža sposobnosti cožnje s pogonom na četiri točka i koristi tehnologiju s motorima u točkovima. Zahvaljujući nedostatku središnjeg tunelu, četiri putnika unutar kabine imaju dosta prostora.

Lexus je predstavio svoj LF-CC koncept koji je dizajniran da najavi nadolazeći coupe srednje veličine. Konceptni automobil ističe se dizajnom kojim doiniraju "L" oblici ali ujedno posuđuje i brojne detalje sa LF-LC koncepta koji je debitovao na NAIAS sajmu automobila u januaru ove godine. Zanimljivu novost predstavlja oblik dominantne maske, kao i LED svjetla i izrazito položeno vjetrobransko staklo koje se stapa s elegantnom linijom krova.

Bentley je u Parizu službeno predstavio koncept Continental GT3. Zasnovan je na temelju modela Continental GT Speed, te ima namjeru najaviti njihov fabrički takmičarski auto koji će se na trkaćim stazama pojaviti već krajem 2013. godine.

Prije dvije sedmice SsangYong je objavio prve tri fotografije e-XIV koncepta, a sada su Parizu potpuno otkrili ovaj hibridni električni crossover. On predstavlja nastavak prethodnih konceptnih modela XIV-1 i XIV-2, dok je ime dobio skraćenicom od "Electric-eXciting user-Interface Vehicle".

McLaren je na Paris Motor Show-u priredio svoj prvi nastup na jednom međunarodnom sajmu automobila u svojoj historiji, a za ovu priliku su dovezli koncept već najavljenog P1 supersportskog modela koji će biti predstavljen krajem 2013. godine. Model koji je pokazan u Parizu smatra se dizajnerskom studijom ali iz McLarena tvrde da će više od 95 posto ovog vanjskog izgleda biti zadržano za serijski model.

Peugeot je u Parisu pokazao i 2008 Concept koji predstavlja nastavak rada na konceptu Urban Crossover Concept koji je pokazan ranije ove godine na sajmu u Pekingu. Peugeot 2008 Concept najavljuje direktnog konkurenta Nissanu Juke, te se može opisati kao kompaktni lagani terenac koji posuđuje nekoliko dizajnerskih detalja od modela 208, kao što su vjetrobransko staklo i prednji kraj.