Švedska vizija kabrioleta
0

SAAB 9-X Air Concept

Sarajevo-x.com
Prije zvanične premijere u Parizu, SAAB je objavio nekoliko fotografija svog novog konceptnog kabrioleta koji će uz mnoštvo inovacija u određenoj mjeri poslužiti i kao najava za nasljednika modela 9-3 Convertible koji bi trebao stići 2011. godine.

Među najzanimljivijim konceptima koji će biti predstavljeni na predstojećem sajmu automobila u Parizu svakako će biti SAAB-ov 9-X Air Concept, koji pomjera granice dizajniranja kabrioleta i najavljuje još jedan korak evolucije ovakvih modela.

Nakon revolucije koju je sa sobom donio princip tvrdog sklopivog krova u SAAB-u su osmislili novi sistem koji vraća duh kabrioleta sa platnenim krovom, ali ujedno i donosi mnogo praktičniji sklop. U SAAB-u ovaj trodjelni meki krov koji se sklapa slično kao na Targa automobilima dobio je ime Canopy Top, te omogućava bolje iskorištavanje prostora ali i zadržavanje dizajnerskih linija. Također, znatno čvršća konstrukcija omogućava bolju izolovanost, dok je sam princip sklapanja omogućio dizajnerima oblikovanje staklenih površina po uzoru na vizire na kacigama.

Kako i dolikuje ovovremenskom konceptu i 9-X Air biće pokretan ekološki osvještenim, hibridnim, motorom. Riječ je o 1,4 litarskom četverocilindrašu koji sagorijeva bioetanol ali ujedno uz pomoć turbopunjača isporučuje 200 KS. I uz veliku masu automobila ovaj maleni ali snažan motor omogućava ubrzanje do 100 km/h za osam sekundi i doseže maksimalnih 230 km/h. Ono što je mnogo važnije u slučaju ovog motora je potrošnja od samo 6,5 litara na 100 kilometara i emisija od samo 119 grama CO2 na 100 kilometara. U pomoć motoru dodani su napredni 6-stepeni automatski mjenjač ali i sklop električnog motora sa baterijom koji pri manjim naporima preuzima ulogu pokretača automobila.

Vrhunski švedski dizajn definitivno je sa 9-X Air zakoračio na još jednu stepenicu, a uz praktična rješenja kao što je Canopy Top omogućeno je da svi detalji čistog modernog dizajna dođu do izražaja.