Koncepti
11

Opelov GT Concept stiže u Ženevu

Klix.ba
Opel je zvanično predstavio svoj konceptni sportski model GT koji će pokretati motor smješten iza prednje osovine čija će se snaga distribuirati na zadnju osovinu.

Publika će automobil premijerno vidjeti početkom marta na Sajmu automobila u Ženevi.

Nakon nekoliko uvodnih fotografija na kojima su se mogli vidjeti samo fragmenti Opelovog konceptnog modela GT, njemačka automobilska kompanija objavila je nekoliko zvaničnih fotografija na kojima se može vidjeti kako će izgledati nasljednik Opelovog sportskog dvosjeda GT koji se proizvodio od 1968. do 1973. godine.

Konceptni Opel GT svojim prednjim dijelom podsjeća na Monza Concept, a pogled s boka otkriva dug prednji poklopac motora ispred putničke kabine i kratak prevjes iza zadnje osovine, što jasno asocira na formu karoserije originalnog GT-a. Na konceptnom modelu nema ručica za otvaranje vrata ni vanjskih retrovizora, jer se vrata otvaraju pritiskom na pločicu koja je instalirana na krovu, a za pogled unazad brinu dvije kamere iza zadnjih blatobrana čija se slika prenosi na dva monitora u kabini.

Opel je konceptni GT također opremio posljednjom verzijom svoje IntelliLux LED tehnologije svjetala, a za pogon je odabran litarski trocilindarski turbo-benzinski motor koji raspolaže sa 145 konjskih snaga. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se preko 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača kojim se upravlja preko ručica na upravljaču, a automobil je opremljen i mehaničkom blokadom diferencijala. GT Concept od 0 do 100 km/h stiže nakon manje od 8 sekundi, a njegova maksimalna brzina je 215 km/h.

"S ovim smo automobilom napravili novi korak prema svima koji istinski uživaju u vožnji, jer GT Concept bez sumnje pokazuje našu inovativnost, posvećenost, samouvjerenost i ambiciju", rekao je prvi čovjek Opela dr. Karl-Thomas Neumann.