Koncepti
0

Konceptni coupe iz Peugeota

Sarajevo-x.com
Na ženevskom auto salonu Peugeot predstavlja 407 Prologue, model koji pokazuje kako će izgledati nasljednik popularnog 406 Coupea.

Po svom predstavljanju, 406 Coupe je mnogima postao automobil snova i potajna želja, a to može zahvaliti najprije odličnom dizajnu koji je uradio talijanski Pininfarina. Da se bliži vrijeme kada stiže nasljednik, Peugeot je ovih dana i obznanio svojim novim konceptnim primjerkom. Ovaj puta, dizajn je uradio sam Peugeot, a koliko uspješno, prosudite sami.

Konceptni Prologue dijeli mnoge karakteristične crte dizajna sa limuzinskim 407, što je posebno izraženo na prednjem kraju. Prednja hauba, svijetla, branik, sve je to posuđeno sa limuzine, no ovdje se u braniku sada nalaze i dvije okrugle maglenke, koje sa još po nekim detaljem daju markantni izgled coupe verziji. Bočna linija također naslučuje neke crte limuzine, no zadnji dio je totalno drugačiji i daje ovom coupeu prepoznatljivost.

S mehaničke strane, baza je kao što se očekuje 407, a konceptni Prologue je opremljen dizelskim motorom. Radi se o poznatom 2.7-litrenom V6 motoru, razvijenom u saradnji sa Ford grupom, koji zahvaljujući biturbo tehnici razvija 207 KS. Ovdje je kombinovan sa 6 stepenim automatskim mjenjačem, koji ima opciju ručne promjene brzina. Koliko će Peugeotu trebati da iz koncepta razvije tržišnu verziju još nije poznato, ali znajući navike ovoga proizvođača, coupe ćemo u prodaji vidjeti prije nego očekujemo.