Koncepti
8

Armadillo - automobil koji se sklopi kad ga parkirate

Klix.ba
Dovoljan je samo jedan klik na smartphoneu i eksperimentalni električni automobil Armadillo-T će se sam parkirati i sklopiti na pola, što ga čini sjajnim rješenjem za život u pretrpanim gradovima.

U izum ovog automobila odlučila je investirati Južna Koreja.

Čudni dvosjed, koji je ime dobio po životinji na čiji oklop njegov izgled podsjeća, možda nikada i ne bude pušten u proizvodnju, ali svakako predstavlja dio trenda razvoja vozila koja nisu štetna po okolinu, a namijenjena su za urbane prostore.

Ovaj automobil nakon 10 minuta punjenja baterije može preći put od 100 km i razviti maksimalnu brzinu od 60 km/h, piše Reuters.

Prilikom parkiranja, stražnji kraj vozila se preklopi preko prednjeg, pri čemu ukupna dužina automobila iznosi tek 1,65 metara.

"Možete ga parkirati u svakom dijelu ulice i zgrade, u apartmanima, trgovačkim centrima ili supermarketima", objasnio je Suh In-soo, profesor korejskog Instituta za naprednu nauku i tehnologiju, koji predvodi projekt razvoja automobila.

Kompjuterski sistem baziran na Windowsu s vozačem komunicira putem smartphonea i može se sam parkirati.

Na ulicama Južne Koreje Armadillo-T se ne može pojaviti, jer ne ispunjava određene kriterije u vezi sa otpornošću na udare. In-soo smatra da bi njegova zemlja trebala promijeniti pravila za male automobile zbog njihove relativno male brzine.

Demonstraciju prototipa Armadilla-T možete vidjeti na snimku.