Posljedica pandemije
9

Kompanija Tesla će odgoditi proizvodnju modela Roadster

E. L.
U američkoj automobilskoj kompaniji Tesla kažu da je pandemija koronavirusa glavni krivac za odlaganje proizvodnje Roadstera druge generacije.

Kako sada stvari stoje, druga generacija Teslinog elektropokretanog Roadstera u prodajnim salonima neće se pojaviti prije 2022. godine, a u američkoj automobilskoj kompaniji kažu da je pandemija koronavirusa osnovni razlog za neplanirano odgađanje dugo čekanog modela čije su se prve fotografije pojavile još krajem 2017. godine.

S obzirom na sve okolnosti, u Tesli prioritet daju jedinstveno dizajniranom modelu Cybertruck koji je izazvao veliko interesovanje javnosti i čija bi proizvodnja trebala početi naredne godine, a novi Roadster koji ovaj put neće biti zasnovan na platformi Lotusovog modela Elise trebao bi biti spreman godinu poslije.

Ranije objavljeni podaci otkrili su da će elektropokretan Roadster u kombinaciji s tri elektromotora za ubrzanje od 0 do 100 km/h trebati manje od dvije sekunde. Za prelazak 402 metra trebat će mu manje od devet sekundi, a razvijat će oko 400 km/h.

Kapacitet baterija (200 kWh) bit će dovoljan za prelazak skoro 1.000 kilometara, a potencijalni kupci će za minimalistički dizajniran ultrasportski četverosjed trebati da izdvoje 250.000 dolara.