Koenigsegg Agera R
3

FOTO / Koenigsegg tvrdi: "Bolji smo od McLarena P1 i LaFerrarija!"

Klix.ba
Tako barem tvrde kod britanskog zastupnika Supervettura, koji se bavi prodajom švedske automobilske egzotike što se krije iza imena Koenigsegg.

Izjava se odnosi na model Agera R, koji se uskoro sprema da na testnoj stazi Top Geara pokaže svoju superiornost u odnosu na strašni britansko-italijanski dvojac.

U svakom slučaju, Britanci stavljaju McLaren ispred LaFerrarija, jer smatraju da P1 ima bolje inžinjerijske solucije u odnosu na razmetljivi LaFerrari. Ili je ipak u pitanju patriotizam? Kako god, čvrsto vjeruju da je Agera R bolja i brža, jer je lakša, snažnija i brža od McLarena i LaFerrarija. Uz točkove od karbona, poseban mjenjač i mnoga druga poboljšanja, nema razloga da im ne vjerujemo.

U Koenigseggu su inače neprijatno iznenađeni prevarom oko izbora guma uz koje je Pagani Huayra napravila najbolje vrijeme na testnoj stazi Top Geara, uz tvrdnju da bi na takvim gumama i njihov stari model CCX bio brži od Huayre. Pored svega su dodali da bi Agera R bila brža od Huayre čak i na cestovnim gumama. Pošto je Jeremy Clarkson potvrdio da će se 20. sezona Top Geara emitovati ovog ljeta, vjerujemo da ćemo saznati hvale li se u Koenigseggu sa ili bez pokrića.