Drugi dan relija
71

Klix.ba na Croatia Rallyju: Ogier najbrži, bit će neizvjesno do samog kraja

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Danas smo na Croatia Rallyu uživali u potjeri najbržih reli posada na svijetu po okolini Samobora i Karlovca, a skoro da u tome nismo ni uspjeli jer se očito niko nije nadao da će se na pitoresknim okolnim cestama i okolini skupiti nevjerovatna količina gledalaca. Barem na kratko uz WRC je izgledalo kao da se sve vratilo u normalu.

Sam početak drugog dana relija definitivno je obilježio izuzetan tempo kojeg je nametnuo aktuelni svjetski šampion Sébastien Ogier U Toyoti GR Yaris WRC, dok je Thierry Neuville u Hyundaiju i20 WRC izgubio vodstvo koje je stekao prvog dana relija.

Ipak, niko se ne može opustiti do kraja relija. Naime zadnjeg dana takmičenja trebaju se voziti još četiri zahtjevna brzinska ispita koji su značajno drugačiji od današnjih. Dva na vrlo uskom i zavojitom Sljemenu i dva u okolini Kumrovca na vrlo uskim cestama. Tri najbrže posade završile su subotu unutar samo 10,4 sekundi te je doslovno svaki scenario moguć u nedjelju.

Branitelj titule svjetskog prvaka Sébastien Ogier / Julien Ingrassia tako na kraju drugog dana zauzima prvo mjesto sa 6,9s ispred svojih timskih kolega Elfyna Evansa / Scotta Martina. Posada Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe u Hyundaiju, koja je petak završila s prednošću od 7,7s, ipak je ove subote imala jutro puno frustracija. Najveća greška im je definitivno bila odluka da dosadašnji izbor guma zamjene kombinacijom tvrdih i mekanih Pirelli slickova. Toyotine posade koje su izabrale tvrde slick gume očito su napravile bolji izbor, pogotovo jer je kasnije temperatura dostizala 20 stepeni Celzijusa.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Pod jarko plavim nebom i na temperaturama okoline od 20 stepeni Celzijusa, Hrvatska je priredila uzbudljiv WRC spektakl.

Do prvog povratka u servis na prostoru Zagrebačkog velesajma tako je Neuville za Ogier-om kasnio 19.6s.

"Sigurno je nam bio dobar dan", rekao je Ogier nakon pobjede na SS16. “Jedini problem je bila probijena guma, inače mislim da možemo biti sretni, ritam je bio dobar. Naravno, sutra će biti borba s Elfynom, a Thierry također nije daleko. Bit će to zabavna nedjelja."

Neuvillle koji se uspio vratiti u tempo do kraja dana, pa je bio samo 1.0s sporiji od Ogiera kroz SS16, rekao je: "Pokušali smo uzvratiti udarac danas popodne kada smo imali bolje gume na automobilu. Još uvijek je teško. Imao sam problem sa dizalicom i nisam uspio promijeniti gume, tako da su mi gume već bile pomalo mrtve u posljednjoj fazi. Pokušao sam da nastavim da držim tempo. Očito smo očekivali da ćemo malo izgubiti."

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Evans se pobjedom na brzinskom ispitu SS11 i prateći u stopu Ogiera na zadnjem brzinskom ispitu u subotu čvrsto bori za svoju prvu pobjedu 2021.

Posada Ott Tänak / Martin Järveoja u još jednom Hyundaiju drži četvrto mjesto, dok su Adrien Fourmaux / Renaud Jamoul peti sa Ford Fiestom, a posada Gus Greensmith / Chris Patterson je na šestom mjestu.

Nakon što su ostvarili dvije direktne pobjede na brzinskom ispitu tokom impresivnog povratka iz odustajanja u petak, posada Takamoto Katsuta / Daniel Barritt nalaze se na sedmom mjestu u svojoj Toyota Yaris WRC.

"Prilično sam sretan", rekao je japanski vozač Katsuta. "Bio je to vrlo dugačak dan, ali puno sam stvari naučio. Ipak, moram naučiti puno stvari i puno toga poboljšati, ali očito dolazi samopouzdanje i neki i prilično sam zadovoljan svojom vožnjom. Još je dug put, ali definitivno se ide u dobrom smjeru."

Croatia Rally završava sutra (nedjelja) s još četiri spektakularna brzinska ispita. Prvi je u 07:20 po lokalnom vremenu "brzinac" Bliznec - Pila dug 25,20 kilometara. Slijedi brzinac Zagorska Sela - Kumrovec koji odlučuje o poretku relija, Wolf Power Stage koji donosi dodatne bodove, treba započeti u 13:18.