Samo 30 primjeraka
9

Klasični električni Rolls-Royce Phantom V košta 500.000 funti

D. B.
Klasični restaurirani Rolls-Royce Phantom V iz 1961. godine je dobio električni pogon zahvaljujući kompaniji Lunaz Design iz Engleske, a njegova cijena iznosi 500.000 funti.

Lunaz je najavio Rolls-Royce još prošle godine te je ovo jedan u nizu fantastičnih klasičnih automobila koji su dobili električni pogon. Cilj kompanije je da proizvede ukupno 30 primjeraka električnog Phantoma.

Svaki primjerak automobila je u potpunosti rastavljen, uklonjen je konvencionalni pogon, obavljeno je 3D skeniranje i vaganje, a nakon toga je izvršena detaljna restauracija te je ubačen električni pogon.

Automobil je dobio veliku bateriju od 120 kWh koja mu je dovoljna da s jednim punjenjem pređe 483 km. Tehnologija baterije je tajna, ali iz Lunaza tvrde da će svaki RR Phantom V imati mogućnost za kućno i brzo punjenje, kao i da će biti opremljen modernom tehnologijom na "suptilan način". To uključuje satelitsku navigaciju, WiFi, infotainment sistem, portove za punjenje, nove sisteme hlađanja i grijanja, poboljšane kočnice, upravljački sistem, ovjes i elektroniku.

Karoserija je lakirana u dva tona, a unutrašnjost presvučena kožom i drvetom je restaurirana. U privatnom dijelu vozila se nalaze dva ekrana i bar, a mjesta je dovoljno za osam osoba.

U ponudi je i Rolls-Royce Silver Cloud koji je nešto jeftiniji te dolazi s baterijom od 80 kWh. Za njega je potrebno izdvojiti najmanje 350.000 funti.

Lunaz će proizvesti samo 30 primjeraka električnog Phantoma, a taj proces je već počeo.