auto
0

Kanađani konstruiraju automobil od kanabisa

Sarajevo-x.com
Koncept napravljen od sličnog kompozitnog materijala kao Kestrel
Koncept napravljen od sličnog kompozitnog materijala kao Kestrel
Povećanjem svjetske populacije i nestašicom resursa proizvođači automobila su dobili zadatak proizvesti automobile od jeftinog i ekološki prihvatljivog materijala koji će imati malu ili nikakvu emisiju CO2.

U svrhu konstruisanja ekološkog i efikasnog automobila potrebno je pronaći adekvatan materijal. Čelik je čvrst, ali nije ni približno lagan da bi se mogla napraviti efikasna vozila. Karbonska vlakna su skupa za proizvesti i popravljati.

Kanadska "Motiv Industries" je dizajnirala električne automobile Kestrel čija je karoserija napravljena od kanabisa.

Kanabis koji je potreban za izradu karoserije uzgaja kompanija "Alberta Innovates Technology Futures" (AITF) koja za ovu radnju ima dozvolu kanadske vlade, javlja "Fox News".

Kanabis koji uzgoji ova kompanija se pretvara u kompozitni materijal čija je čvrstoća jednaka čvrstoći fiberglasa.

Za razliku od fiberglasa, biokompozit kanabisa je jeftin za proizvodnju i manje je opasan po zdravlje. Značajno je lakši od materijala koji se već tradicionalno koriste za izradu trkaćih automobila.

Korištenje kompozitnih materijala za izradu automobila nije nova ideja. U Njemačkoj je 1950. godine, tokom nestašice resursa napravljen Trabant, automobil od duroplasta, kompozitnog materijala u čiji sastav ulazi plastika, pamuk i vuna.

Duroplast se pokazao jako izdržljivim, pa su naučnici morali stvoriti bakteriju koja razjedinjuje ovaj materijal.

Automobili od kanabisa namijenjeni za serijsku proizvodnju možda se neće pojaviti u bliskoj budućnosti, ali sigurno daju naznaku o materijalima od kojih će se praviti električni automobili u budućnosti. Zasigurno će se koristiti kompozitni materijali koji ne sadrže metal kako bi se smanjila težina automobila, povećala ekonomičnost i izdržljivost.