Smatraju se nesigurnim
34

Kalifornija suspendovala dozvole za kretanje Cruiseovih samovozećih automobila

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kalifornijsko ministarstvo za motorna vozila suspendovalo je dozvole za kretanje autonomnih automobila kompanije Cruise u ovoj američkoj državi.

Suspenzija je rezultat nekoliko problema vezanih za sigurnost, no još uvijek nije poznato da li je ovaj potez DMV-a direktno povezan s nesrećom koja se dogodila ranije ovog mjeseca.

Vozač Nissana je udario pješakinju, odbacio je u susjednu traku i pobjegao, a ona je pala ispred Cruiseovog samovozećeg automobila. Uprkos snažnom kočenju, Cruiseov automobil je također udario ženu, a kada se zaustavio, "odlučio" je skloniti se sa strane kako ne bi blokirao saobraćaj. Pri tome je vukao pješakinju za sobom te se konačno zaustavio, ali s točkom na njenoj nozi. Hitna pomoć je upozorila Cruise da ne pomijera vozilo, a nakon toga je automobil podignut pa je žena transportovana u bolnicu.

Predstavnici DMV-a i Cruisea su se sastali dan kasnije, a kompanija koja stoji iza autonomnih vozila je prema tvrdnjama ministarstva prikazala samo snimak nesreće do zaustavljanja automobila, ali ne i snimak nastao u vrijeme kada se automobil sklanjao sa strane. Iz Cruisea to demantuju i navode da je prikazan cijeli snimak.

Vjeruje se da softver nije detektovao da automobil vuče pješaka, jer u suprotnom ne bi došlo do sklanjanja automobila u stranu. Moguće je da je ovaj manevar posljedica žalbi na situacije u kojim su Cruiseovi automobili blokirali trake kada nisu mogli ustanoviti da se mogu 100 posto sigurno pomjeriti na drugo mjesto. U slučaju nedavne nesreće je moguće da je automobil bio siguran u svoje manevre ili su se ipak kalkulacije promijenile.