Uživao u vožnji
100

Jenson Button provozao Lotus Emiru na stazi Laguna Seca

D. B.
Bivši svjetski prvak Formule 1, britanski vozač Jenson Button, provozao je Lotus Emiru na stazi Laguna Seca, što je ujedno debi ovog automobila na američkom tlu.

Button i Emira su se našli na stazi Laguna Seca zbog tradicionalnog događaja Monterey Car Week, gdje će debitovati novi Lotusov sportski automobil.

Iz Lotusa su najavili da je Emira "blaža" i udobnija od modela Evora GT koji zamjenjuje, međutim, to što će biti više pogodna za svakodnevno korištenje neće negativno utjecati na zabavnu vožnju. Kako bi se to dokazalo, Lotus je prepustio Emiru slavnom Buttonu, koji je isprobao automobil na asfaltu staze Laguna Seca.

Tokom vožnje Button nije uspio sakriti osmijeh, što je definitivno dobar znak za Lotus.

Za razliku od Evore, Emira će biti dostupna s dva različita motora i tri mjenjača. Poznati 3,5-litarski V6 motor s kompresorom preuzet od Toyote će se moći upariti sa 6-stepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem, a svih 400 KS će se prenositi na stražnje točkove.

AMG-ov 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem je druga opcija, a razvija oko 360 KS te je uparen isključivo sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom. Aluminijska šasija i lagani paneli karoserije su razlog što je automobil lakši od 1.360 kg.

Emira zaista izgleda sjajno te je njen dizajn jasno inspirisan potpuno električnim hiperautomobilom pod nazivom Evija. Malo je šira i kraća od Evore, a u zavojima je fantastična.

U unutrašnjosti je ovaj model udobniji od prethodnika, tu je digitalni klaster, materijali su ugodniji, a posjeduje i središnji naslon za ruku.

Prodaja modela Emira je planirana za početak 2022. godine.