Izgleda još bolje
12

Jaguar predstavio osvježeni I-Pace: Novo lice i tehnologija

D. B.
Jaguar je počeo isporučivati model I-Pace u kupcima u Sjevernoj Americi i Evropi 2018. godine, a sada električni crossover ulazi u novu modelsku godinu sa suptilnim vizuelnim promjenama, ali i značajnim tehnološkim poboljšanjima.

Osvježeni I-Pace definitivno izgleda bolje iako se ne radi o velikim promjenama, ali ih ipak ima. Automobil je dobio novu prednju masku s nešto elegantnijom formom, koja je lakirana u Atlas sivu boju. Ovaj jednostavniji zatvoreni dizajn rešetke je zamijenio prethodnu mrežastu rešetku kako bi se dobio "čišći" ukupni izgled. Pomenuta Atlas siva boja krasi i vertikalne "oštrice" na vanjskoj strani prednjih usisnika zraka integrisanih u branik. Poboljšana verzija Jaguarovog logotipa je u crnoj i srebrnoj boji te krasi središte prednje maske.

Oni koji odaberu 400 Sport model mogu računati i na novi suptilni stražnji spojler. U ponudi su i nove lagane felge veličine do 22 inča, koje se mogu naručiti sa samogrijućim all-season gumama. Jaguar također nudi panoramski krov s opcijom crne završne obrade za stražnji dio.

Električni I-Pace i dalje pokreću dva motora koji isporučuju 394 KS, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 4,8 sekundi. Opciono je dostupan zračni ovjes s elektronskom kontrolom, koji je standardan za 400 Sport model.

Informacija o promjeni baterije nema, što znači da je tu i dalje baterija kapaciteta 90 kWh, koja pruža domet od 470 kilometara po evropskom WLTP ciklusu. Podržava 100 kW punjenje, a kod kuće se može puniti snagom do 11 kW putem trofaznog zidnog punjača.

Noviteti u unutrašnjosti uključuju standardni Pivi Pro infotaniment sistem s bežičnim Apple CarPlay i Android Auto povezivanjem, kao i integrisanom Alexa glasnovnom kontrolom, Spotifyjem i what3words navigacijskim sistemom. Over-the-air softverske nadogradnje su također podržane.