Vettelov šampionski RB9
14

Imola kažnjena zbog bolida Formule 1 s "preglasnim" V8 motorom

D. B.
U Formuli 1 odavno nema bolida s brutalnim zvukom motora koji su bili karakteristični za ovaj sport, ali je legendarna staza Imola dobila kaznu zbog jednog "preglasnog" V8 motora.

Riječ je o bolidu Red Bull Racinga s oznakom RB9 iz 2013. godine, koji je ranije do titule vozio Nijemac Sebastian Vettel do svoje četvrte i posljednje šampionske titule u karijeru.

Menadžment Imole je dozvolio korištenje ovog bolida u oktobru, no stigla je kazna zbog "prevelike buke".

"Red Bull se 12. oktobra pojavio sa starijim bolidom od aktuelnog te su pređene granice. Bolid je na stazi prešao samo nekoliko krugova, a ovaj Red Bullov događaj je bio jedini koji je napravio buku prošle godine. Dotad smo uvijek bili u granicama uprkos brojnim aktivnostima na stazi", izjavila je predstavnica staze Elana Penazzi.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je Imola u kalendaru Formule 1 već godinama, a da kazne nije bilo.

Iako je riječ o simboličnoj novčanoj kazni od 500 eura, ona je ipak podsjetnik na razliku u glasnoći između starih i novih bolida. Iako su bolidi iz hibridne ere glasni, oni koje su pokretali V8, V10 i V12 motori sasvim su nešto drugo te su primoravali gledatelje da koriste čepiće za uši.

Moderni bolidi su tiši iz nekoliko razloga. Zahvaljujući svojim turbopunjačima, motori pružaju maksimalnu snagu pri 11.000 do 12.000 obr/m, dok su se stariji motori "vrtjeli" i do 20.000 obr/min.

Turbopunjač također prigušuje zvuk, zbog čega su moderni bolidi tiši od starih sa relativno jednostavnim izduvnim sistemima.

Spornog dana je Red Bull Racing snimao video za promotivne svrhe, a bolid su vozili aktuelni F1 šampion Max Verstappen te nekadašnji vozač ovog tima David Coulthard.