Aukcija u Las Vegasu
45

Hamiltonov bolid W04 prodan za rekordnih 18,8 miliona dolara

D. B.
Iako su sve oči proteklog vikenda bile uprte u spektakularni Las Vegas i utrku Formule 1, jedno od dešavanja je bila i aukcija kuće RM Sotheby's na kojoj je prodan bolid sedmostrukog F1 šampiona Lewisa Hamiltona.

Riječ je o bolidu Mercedes-AMG Petronas F1 W04 iz 2013. godine, za koji je kupac izdvojio 18,8 miliona dolara. Ovo je ujedno i najskuplji moderni F1 bolid u historiji, koji je nadmašio cijenu bolida Ferrari F2003 iz 2003. godine legendarnog šampiona Michaela Schumachera, a koja je iznosila 14,8 miliona dolara.

Inače, najskuplje prodani bolid u historiji pripadao je Mercedesu, a riječ je o bolidu Mercedes W196R iz 1954. godine, koji je vozio Juan Manuel Fangio. Ovaj bolid je dostigao cijenu od 29,6 miliona dolara.

Hamilton je vozio W04 nakon što je stigao u Mercedes iz McLarena. Britanskom vozaču nije bilo lako, posebno zbog Sebastiana Vettela koji je dominirao vozeći za Red Bull Racing, no uspio je pobijediti na utrci za Veliku nagradu Mađarske.

Međutim, u narednim sezonama u hibridnoj eri Hamilton je nizao titule izuzev 2016. godine kada ga je nadmašio timski kolega Nico Rosberg. W04 je simbol početka legendarnog niza za Lewisa, što pokazuje i suma izdvojena za ovaj bolid. Prvobitno se procjenjivalo da će kupac izdvojiti između 10 i 15 miliona dolara.