Minimizira buku
7

Goodyear predstavlja izdržljiviju i tišu gumu za električne automobile

A. M.
Proizvođač guma Goodyear, na američkom sajmu CES 2024 predstavio je novu generaciju cjelogodišnjih guma, razvijenu posebno za električne automobile. Manja buka i duži vijek trajanja su bili vodeći ciljevi pri razvoju.

Ove godine, bogati i zanimljivi sajam potrošačke elektronike i tehnologije, CES 2024 u Las Vegasu, predstavlja softverske inovacije za budućnost, ali inovatori i renomirani proizvođači nisu zaboravili ni hardver. Proizvođač guma Goodyear, iskoristio je ovogodišnju izložbu kao idealnu priliku da predstavi najnovije gume razvijene uglavnom za električne automobile.

Riječ je drugoj generaciji guma ElectricDrive, koja donosi značajnu evoluciju prethodnog modela. Goodyear u saopštenju navodi se da će se nova guma, ElectricDrive 2, prodavati u 17 različitih dimenzija kako bi se kotrljala na najpopularnijim električnim automobilima.

Novitet će moći da koriste popularni električni automobili u Evropi kao što su: Tesla Model 3, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E ili Audi Q4 e-tron i drugi. Važna informacija za kupce je činjenica da su to cjelogodišnje gume i da se proizvođač fokusirao na manji otpor kotrljanja i duži vijek trajanja gaznog sloja tokom međugeneracijske evolucije, kako bi se maksimizirala efikasnost električnog pogona.

U isto vrijeme, nove gume Goodyear ElectricDrive 2 predstavljene su s novom tehnologijom SoundComfort, budući da imaju ugrađenu zvučnu barijeru u vidu aerodinamičnih bočnih stranica i umetaka od pjene, koji pomažu u smanjenju buke u unutrašnjosti. Zahvaljujući asimetričnoj šari gaznog sloja, nova guma pruža sigurnije manevrisanje i na suhom i na mokrom asfaltu, s obzirom da se Goodyear prilikom razvoja koncentrisao na povećanje prijanjanja.

Goodyearova nova guma napravljena je od najmanje 50% recikliranih materijala, uključujući sojino ulje, rižin pepeo i prirodnu gumu. Međutim, još ne znamo kada će se nova guma pojaviti na evropskom tržištu i kakvu će garanciju imati. Znajući da EV vozila imaju značajno veću masu od klasičnih automobila, te vrlo često vagaju preko 2 tone, to dovodi do većeg habanja guma. Goodyear je s novom generacijom guma nastojao da poveća trajnost i kilometražu za električna vozila. Prethodna generacija je prodavana sa garancijom do 96.000 km (u SAD), dok se u praksi pokazalo da prosječna guma za EV vozilo mora biti zamijenjena nakon 50.000-60.000 pređenih kilometara.