auto
0

Ford se vraća na 24 sata Le Mansa 2016. godine

Klix.ba
Nakon prethodnih najava ove sedmice i netom prije početka ovogodišnje trke 24 sata Le Mansa, Ford je predstavio svoj GT trkaći auto koji će se iduće godine pojaviti na startu ove legendarne trke.

Zasnovan na temeljima cestovnog i potpuno novog modela GT koji tek treba da stigne u ponudu Forda novi trkaći auto koji je pripremio takmičarski odjel "plavog ovala" stiže iduće godine na legendarnu 24-satnu trku izdržljivosti u Le Mansu, i to u klasi LM GTE-Pro. Ne samo to, iz Forda su najavili da će njihov novi trkaći GT iduće godine učestvovati na svim trkama kalendara za iduću godinu prvenstva FIA World Endurance Championship (WEC) kao i na trkama TUDOR United SportsCar Championship-a.

Svoj debitantski nastup novi Ford GT imaće na trci Rolex 24 sata Daytone, na Floridi u januaru iduće godine, a gdje će se Ford pojaviti sa dvije ekipe.

Trkaći Ford GT će također biti pokretan twin-turbo EcoBoost V6 3.5-litarskim motorom koji će biti posebno prerađen za potrebe trka izdržljivosti, dok će i karoserija biti prilično drugačija u odnosu na serijski model, pa je dobila ogromno zadnje krilo, veliki difuzor zraka, izvode ispušnog sistema na vokovima automobila i istaknuti prednji spliter koji bolje usmjerava zrak oko karoserije.

Iz Forda tvrde kako se nisu vratili ovim trkama samo kako bi učestvovali u popularnoj LM GTE-Pro klasi, nego da će i sva iskustva sa trkaćih staza biti neprocjenjivo vrijedna za unaprijeđivanje tehnologije i inovacija koji će naći put do serijskih automobila.

Zvanično predstavljanje trkaći ali i "civilni" GT u finalnim i spremnim verzijama imaće iduće godine kada će Ford proslaviti 50. godišnjicu svog fenomenalnog rezultata 1966. godine, kada je na trci 24 sata Le Mansa osvojio sve tri prve pozicije, ali i pobjede koje su naknadno stigle sa tadašnjim Fordom GT 1967., 1968. i 1969. godine.