auto
0

Ford pouzdaniji od Toyote

FENA
Osim što Ford već neko vrijeme slovi za jednu od vodećih kompanija koja ulaže u razvoj što ekonomičnijih agregata, kompanija je objavila da želi postati i vodeći proizvođač po kvaliteti kompaktnih vozila.

Takvom izjavom Ford jasno ide niz dlaku Toyoti koja je, već tradicionalno, lider po kvaliteti vozila u tom segmentu. Međutim, Toyotina vozila iz godine u godinu bilježe sve veći broj kvarova. Iako ti rezultati još nisu pretjerano zabrinjavajući, i Toyota je po pouzdanosti još uvijek u samom vrhu, mnogi japancima zamjeraju činjenicu da kvaliteta trpi zbog kvantitete.

Bennie Fowler, šef odjela kvalitete u Fordu, istaknuo je kako se brojka od 800 različitih kvarova na 1000 Fordovih vozila, Focusa ili Fiesta, možda i čini visokom, ali je još uvijek niža od Toyotine, gledano po istoj klasi. S druge pak strane, to je čak 500 kvarova manje nego je predviđeno industrijskim prosjekom.

Potvrdilo je to i ADAC istraživanje za 2007. godinu koje je kod Toyotinih modela Yaris i Corolla/Auris detektiralo 9,1 odnosno 5,5 kvarova na 1000 vozila dok je istovremeno kod Fieste i Focusa detektirano 6,8 odnosno 2,6 kvarova na 1000 vozila. U Fordu tvrde da igraju na sigurno i da će automobili isporučeni od 2010. godine biti najkvalitetniji do sada.