Nedostatak snage
2

Ford pod istragom zbog problema sa motorom

Klix.ba
National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) istražit će probleme u vezi sa zastajkivanjem i slabim radom motora u gotovo 725 hiljada Fordovih automobila. Problem sa sondom imaju modeli Escape, Mercury Mariner, Fusion i Mercury Milan, proizvedeni od 2009. do 2011. godine, piše The Huffington Post.

Vozila neočekivano počinju "šepati" uz smanjenu snagu, a NHTSA i Ford su primili gotovo 1.500 pritužbi na ovaj problem. Desila su se i tri sudara, a jedna osoba je povrijeđena.

NHTSA počela je pregledati automobile nakon što je zaprimila zahtjev od Vijeća potrošača Sjeverne Karoline. Neprofitne sigurnosne grupe i potrošači mogu pisati peticije agenciji da istraži probleme na vozilima. Automobili nisu povučeni sa ulica, ali bi istraga mogla dovesti do toga.

Organizacija iz Sjeverne Karoline primila je dvije žalbe na modele Escape iz 2009., kojima je ustanovljen problem sa dodavanjem gasa, koji ostaje neprekidno pritisnut ili uopće ne reagira. Vlasnici su prijavili stalno zastajkivanje i slab rad motora.

Vozila proizvedena u periodu od 22. juna do 15. oktobra 2009. mogla bi imati grešku na ploči koja kontrolira ubrizgavanje goriva, javili su iz Forda. Ford i njihov dobavljač dijelova Delphi Corp. su promijenili ploče u procesu nakon oktobra 2009., što je riješilo problem.

NHTSA je analizirala 123 žalbe na automobile koji dolaze u tzv. "šepavi" način rada u kojem vozilo biva limitirano na maksimalnu brzinu od 30 km/h ili 900 obrtaja u minuti. Ovo se obično dešava kada računar otkrije problem sa motorom, što omogućava vozačima da se sigurno odvezu do prvog servisa kako bi spriječili dalju štetu na motoru.

Iako iz Forda kažu da je problem riješen, NHTSA će ipak istražiti i modele iz 2010. i 2011., budući da su primili i 59 žalbi na modele iz ovih godina. Žalbe su počele pristizati od marta prošle godine.

Ford je primio više od 27 hiljada zahtjeva za popravku u garantnom roku, a sarađuje i sa NHTSA u istrazi. Zbog ovog problema njihove dionice su u ponedjeljak pale za 23 centa.