Pomjerit će granice
5

Fisker Ronin je električni sportski kabriolet s dometom većim od 1.000 kilometara

D. B.
Američka kompanija Fisker ima novi električni sportski automobil pod nazivom Project Ronin koji obećava veći domet od bilo kojeg električnog automobila trenutno u prodaji, a imat će unikatnu poziciju kao četverovratni kabriolet.

Osnivač i direktor kompanije Henrik Fisker je za Autocar rekao da će Ronin, automobil koji se razvija u novom Fiskerovom postrojenju Magic Works u Velikoj Britaniji i koju vodi bivši šef za Aston Martinova specijalna vozila Dave King, biti četverovratni električni luksuzni sedan s krovom koji će se moći otvarati.

Fisker je kažao da automobil predstavlja veliki izazov jer "mora biti unikatan, inovativan i čvrste strukture kako bi se komenzirao nedostatak B stuba, a kako bi mogao izdržati bočne utjecaje".

Trenutno na tržištu nema električnog četverovratnog sportskog kabrioleta, no njemačka kompanija Wiesmann je prošle sedmice predstavila svoj novi Project Thunderball, dvovratni roadster koji razvija 671 KS i ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi.

Novi render automobila prikazuje Ronin sa spuštenim krovom.

Fisker je potvrdio i da će Ronin imati domet veći od 1.000 kilometara, što nadmašuje domet svakog produkcijskog automobila koji je trenutno u prodaji. Pokretat će ga tri električna motora koja će mu omogućiti da ubrza do "stotke" za manje od dvije sekunde.

Predstavljanje se očekuje u augustu naredne godine, a početak proizvodnje u drugoj polovini 2024. godine. Ponudu će činiti zajedno sa SUV-om Fisker Ocean i nadolazećim gradskim električnim automobilom Pear.

Četvrti model stiže 2025. godine, ali njegov dizajn i pozicioniranje tek trebaju odlučiti šefovi kompanije.

Ronin će biti treći model u ponudi američkog brendanakon Oceana i Peara. Henrik Fisker je rekao da će Ronin biti konstruisan korištenjem naprednih i laganih materijala te da će njegov fokus biti na dometu, performansama i ukupnom iskustvu vožnje.

Ronin će imati aktivnu aerodinamiku i inovativni dizajn baterije koja će biti integrisana u strukturu vozila. Fisker obećava da će zračiti duhom "pravog britanskog sportskog automobila" te da će predstavljati "novu definiciju sportskog luksuznog automobila budućnosti".

Posjedovat će unikatna vrata i unutrašnjost presvučenu veganskim materijalima.

Fisker planira da do 2027. godine na cestama ima milion električnih vozila, a cilj je povećati proizvodnju na milion automobila godišnje do 2030. godine.