auto
0

Fiat prijavio više nego udvostručen kvartalni neto prihod

FENA
Kompanija Fiat SpA saopćila je u ponedjeljak da joj je neto prihod više nego udvostručen u prvom kvartalu, uglavnom zahvaljujući rastu prodaje svojih karakterističnih automobila i kamiona.

Zahvaljujući snažnom nastupu, autokompanija sa sjedištem u Torinu tvrdi da će puna godišnja zarada nadmašiti ranije najoptimističnije prognoze i također je prepolovila prognozu neto duga na ispod 1,35 milijardi dolara, javio je AP.

Neto prihod porastao je na 358 miliona eura, rastući sa 138 miliona eura u istom periodu prošle godine. Prihodi su porasli za devet posto na 13,7 milijardi eura, u odnosu na cjelokupno poslovanje u prethodnoj godini.

Glavni pokretači rasta su proizvodnja automobila gdje su prihodi porasli za 11 posto na 6,8 milijardi eura, i kamiona, čija je prodaja porasla za 20 posto na 2,5 milijarde eura, javio je Fiat.

Fiat, najveća italijanska grupa po prihodima, zabilježila je već devet godina uzastopnog rasta prodaje - za 84 posto na 595 miliona eura.

Ponovo ojačani odjel proizvodnje automobila zabilježio je šesti uzastopni kvartalni rast, nakon što je nekada posrnula autokompanija nastavila da ubrzava bijeg iz stanja propadanja kada je zabilježila 17 uzastopnih kvartalnih gubitaka i izgledalo je da se kreće prema bankrotu.

Glavni akter tog preokreta je izvršni direktor Sergio Marchionne, koji je ukinuo nesuštinske poslove, stvorio je strateške saveze kako bi dijelio troškove i rizike, i postavio je ambicioznu liniju novih tipova automobila, koja uključuje i lansiranje redizajniranog Fiata 500 u julu.

Fiat je javio da je primio 29.000 naruidžbi za novi model Bravo, svoj model srednje veličine lansiran u februaru.

Kompanija sada cilja na trgovinski profit između 2,5 i 2,7 milijardi eura u ovoj godini, uz neto dohodak između 1,6 i 1,8 milijardi eura.

Fiatove dionice, koje su porasle za više od 80 posto u proteklih 12 mjeseci, porasle su za 1,7 posto na 20,82 eura.