Cifre su "ozbiljne"
1

Felga Bugatti Veyrona košta 25.000 dolara, a ovako izgleda njen presjek

D. B.
Bugatti Veyron je izuzetno skup automobil pa tako i sve što je vezano za njega. Na YouTube kanalu Waterjet Channel je urađen presjek njegovog točka, koji je također vrtoglavo skup.

Nova felga za Veyron košta 25.000 dolara, a ako je na njoj specijalno proizvedena Michelin guma, cijena se povećava na oko 35.000 dolara.

Točak koji je presječen za potrebe snimanja videa nije nov, DOT oznaka pokazuje da je guma proizvedena u 37. sedmici 2016. godine, a u videu se nevodi da se gume na Veyronu moraju mijenjati nakon svakih pet godina bez obzira na pređenu kilometražu.

Iako nije nova, čini se da je felga u dobrom stanju, no u videu se također navodi da su u Bugattiju striktni kada je riječ o felgama te da se rade rendgenski snimci prilikom svake zamjene guma kako bi se ustanovilo da li ima pukotina u aluminijskoj felgi.

Cijeli točak je presječen water jetom, odnosno. obavljeno je rezanje vodenim mlazom kako bi se ustanovilo da li je Veyronov točak drugačiji od "običnog".

To je i dalje "samo" aluminijska felga. ali uz nekoliko zanimljivih karakteristika. Postoji unutrašnji prsten koji služi kao potpora za gumu u slučaju pucanja ili ispuhivanja. Felge je proizvela kompanija OZ Racing za Bugatti, a prema videu, gume su zapravo zalijepljenje za felgu prilikom postavljanja. Motor Trend piše da Bugatti dozvoljava promjenu samo dva seta novih guma prije nego je obavezna kupovina novog seta felgi. Razlog je želja Bugattija da se osigura integritet felge i kvalitet zaptivača nakon montiranja guma.

Uzimajući u obzir da novi set felgi i guma za Veyron može koštati više od 100.000 dolara, jasno je da su troškovi održavanja visoki.