auto
0

Dolazi nova Opel Astra

FENA
Predviđa se da bi nova generacija Astre trebala doći na tržište za 18 mjeseci, što znači krajem 2009. godine.

Konačni oblik nove generacije Astre u stopu bi trebao pratiti dizajnerski oblik Insignije, nasljednika Vectre, koja bi trebala biti prvi put službeno predstavljena u obliku koji će se serijski proizvoditi krajem ovog ljeta na Salonu automobila u Londonu.

Nova generacija Opel Astre trebala bi dobiti takav oblik karoserije koji će se lakoćom boriti sa jednako novim najavljenim modelima VW Golfa i Renaulta Megane koji će se nešto ranije (6 mjeseci) pojaviti na tržištu kao potpuno novi modeli. Kao i do sada, Opel će ispočetka ponuditi dvije karoserijske verzije, kombi-limuzinu sa petora vrata namijenjenu obiteljskim potrebama, te trovratnu verziju koja će biti sportskog predznaka i 'glumit' će kupeovski sportski oblik.

U GM-u su novu generaciju Astre zamislili kao svjetski automobil, pa će biti izrađena na osnovi platforme dolazećeg modela automobila Saab 9-1. Pojedini dijelovi mehanike Astre nalazit će se i u automobilima Chevrolet, kao što su novi Volt, Aveo i Lacetti. Astra će se prodavati u Europi pod markom Opel, u Velikoj Britaniji kao Vauxhall, a prodavat će se i u SAD-u pod imenom marke Saturn. Astra će u Americi imati uglavnom benzinske motore, motore koji koriste flexfuel kombinaciju benzina i etanola, a kako će puno toga Astra dijeliti sa modelom automobila Volt ponudu pogona će obogatiti i hibridni benzinski pogon.

U Europi Astra će dobiti malolitražni benzinski turbo motor, te uobičajene dizelske motore iz sadašnje ponude koji će biti adekvatno prerađeni. Vrh ponude nove generacije Astre trebala bi predstavljati Opel Astra OPC (Vauxhall Astra VXR) sa 2.0-litrenim turbo motorom najveće snage 250 KS u kombinaciji sa stalnim pogonom na sva četiri kotača. Dizajn nove Astre još nije konačan i na narednim salonima automobila možemo očekivati još nekoliko prototipova u kojima će se dizajn polako približavati verziji Astre koja će se serijski proizvoditi.