Legendarni VW model
73

Deveta generacija Golfa će biti električna, modeli GTI i R nastavljaju živjeti

D. B.
Golf je jedan od najlegendarnijih Volkswagenovih modela, a njegovo ime će živjeti i u sljedećoj generaciji vozila njemačkog brenda.

Nakon što se završi ciklus osme generacije Golfa, kao nasljednik će stići model devete generacije, koji će imati potpuno električni pogon. Bit će to ujedno i prvi VW model baziran na SSP platformi.

Model ID.3, koji se često smatra električnom alternativom Golfu, vjerovatno će biti zamijenjen devetom generacijom Golfa, čime će se započeti povlačenje MEB električne platforme. Volkswagenova druga generacija platforme za električne modele pod nazivom SSP, mogla bi učiniti sljedeći Golf jednim od tehnološki najnaprednijih hatchback modela za masovno tržište.

SSP platforma kasni zbog softverskih problema, no očekuje se da će biti lansirana zajedno s premium vozilima kompanija Audi i Porsche. Autocar piše da će je Golf dobiti 2028. godine.

Zahvaljujući 800v tehnologiji i novim Volkswagenovim baterijama, električni modeli bazirani na SSP platformi moći će se napuniti od 10 do 80 posto za samo 12 minuta. SSP se dizajnira uzimajući u obzir tehnologiju autonomne vožnje i druge povezane funkcije. Također, platforma se razvija i s fokusom na troškove, tako da bi cijena potpuno električnog Golfa mogla biti sličnija cijeni osme generacije nego cijeni električnog modela ID.3.

Ono što može obradovati entuzijaste jeste činjenica da se platforma razvija i za Porscheove i Audijeve automobile, tako da mogu očekivati dosta snage. Šef VW-a Thomas Schafer je rekao da je aktuelna GTX oznaka signal da je njemačka kompanija na putu prema električnoj budućnosti, koja uključuje GTI i R modele.

"Potrebni su nam uzbudljivi modeli. R je uvijek bio uzbudljiv, uložili smo mnogo vremena i novca u taj brend i nećemo ga se odreći. Model ćemo nazivati R samo ako bude zaista R u smislu performansi i pogona na sva četiri točka", rekao je Schafer.

To znači da će ime GTX otići u historiju nakon što GTI I R oznake uđu u svijet električnih vozila.

Što se tiče Golfa s konvencionalnim pogonom. GTI oznaka će se koristiti za modele s prednjim pogonom, a R za one koji imaju pogon na sva četiri točka.