auto
0

Danska ogledna zemlja za električna vozila

FENA
Dvije poznate svjetske tvrtke Siemens i IBM odabrale su Dansku kao oglednu zemlju za izgradnju infrastrukture za pokretanje vozila na baterije i masovniju upotrebu električnih automobila u saobraćaju.

Siemens i danska energetska grupacija Dong Energy pridružili su se konzorciju pod nazivom Edison, koji okuplja brojne institucije zainteresirane za čistu i održivu tehnologiju u saobraćaju, poput danskog Tehničkog fakulteta i danskog Energetskog udruženja.

Cilj novoutemeljenog konzorcija je razviti jedinstven model i cjelovitu infrastrukturu za električna vozila koja bi se napajala strujom iz danskih vjetroelektrana.

Trenutno ta nordijska zemlja iz elektrana na vjetar dobiva oko 20 posto ukupne električne energije. Vlada procjenjuje da bi do 2025. godine udjel energije iz vjetroelektrana trebalo da dosegne oko 50 posto ukupnog energetskog sektora Danske.

Konzorcij je zatražio 32 miliona danskih kruna iz posebnih energetskih fondova, a partneri u ovom složenom projektu uložit će 11 miliona danskih kruna u sljedeće tri godine.

Tvrtka IBM još pregovara o partnerstvu s konzorcijem Edison u razvoju tehnoloških rješenja za zahtjevnu infrastrukturu.

Danska prijestonica bit će i domaćin međunarodne konferencije "Obnovljiva energija u prometu", koja će se 1. decembra održati u zgradi danskog parlamenta, doznaje se iz vlade.

Konferencija bi trebala odgovoriti na složena tehnološka i komercijalna pitanja korištenja održive energije u prometnom sektoru, posebno kroz upotrebu energije iz vjetroelektrana, u čemu Danska ima velik potencijal.

Danska je u Evropskoj uniji poznata kao lider u promicanju obnovljivih izvora energije s jasnim opredjeljenjem vlade u finansiranju razvoja električnih vozila koja ne zagađuju okoliš.

Dansko je tržište ove godine doživjelo pravi bum u ponudi električnih i hibridnih vozila.

Najveći danski proizvodač električne energije Dong Energy sklopio je partnerstvo s kalifornijskom tvrtkom Better Place i Renault Nissanom kako bi se osigurala infrastruktura za punjenje električnih automobila koji bi se na danskom trzištu trebali u masovnijoj upotrebi pojaviti 2011. godine.

Danska je u procesu uspostave nacionalne mreže stanica za punjenje vozila na baterije, što je privuklo i druge proizvođače električnih vozila na tržište poput švedskog Saaba i Volva, francuskog Aixama, te američkog Tesla Motorsa s njihovim modelom sportskog vozila Roadster.