auto
0

Daimler kreće u nove akvizicije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Proizvođači luksuznih automobila Daimler i Rolls-Royce predali su ponudu za preuzimanje njemačke tvrtke Tognum u vrijednosti od 3,2 milijarde eura.

Tognum je drugi najveći svjetski proizvođač dizelskih motora koji se upotrebljavaju u pomorskoj, energetskoj i obrambenoj industriji.

Kako piše Bloomberg, navedena kompanija zaostaje samo za američkim Caterpillarom.

Daimler i Rolls-Royce nakon akvizicije namjeravaju osnovati joint venture, a većinsku kontrolu nad Tognumom imao bi proizvođač Mercedesa.

Ako Daimler ostvari svoj plan, to bi bila njegova najveća akvizicija od 2000. godine kada je kupio 34-postotni udjel u japanskom Mitsubishi Motorsu.

Daimler i Rolls-Royce smatraju da će im se preuzimanje Tognuma brzo isplatiti jer na tržištima u razvoju snažno raste potražnja za velikim motorima.

Inače, Daimler je u zadnjih nekoliko godina ostvario više značajnih akvizicija. Njemačka je kompanija kupila udjel u ruskom proizvođaču kamiona OAO Kamazu i američkom proizvođaču električnih vozila Tesla Motorsu.

Također, zamijenio je dionice s Renaultom i Nissanom te tako osigurao partnerstvo u segmentu malih vozila, a povećao je i udjel u joint ventureu Automotive Fuel Cell koji proizvodi motorna ulja.