Preko 20.000 eura
0

Dacia Spring više neće biti subvencionirana u Francuskoj

A. M.
Francuzi se nisu šalili kada su rekli da će ukinuti subvencije za uvozne električne automobile, a sumnjalo se da li će iznimka biti ‘’domaći’’ Dacia Spring. Međutim, budući francuski kupci Springa više neće imati koristi od subvencija koje dodjeljuje njihova vlada. Tako će ovaj model od sljedeće godine imati nabavnu cijenu koja će premašiti 20.000 eura.

Počevši od 2024., francuska će vlada početi ukidati subvencije za više električnih automobila proizvedenih u Kini. Dacia Spring također je na popisu modela koji od sljedeće godine više neće moći koristiti ovaj eko bonus. Ovu informaciju potvrdio je i Thierry Pieton, finansijski direktor Grupe Renault.

Trenutno se na francuskom tržištu Dacia Spring može kupiti po cijeni od 15.000 eura, zahvaljujući subvenciji države od 5.000 eura. Od iduće godine, međutim, električni model proizveden u Kini imat će nabavnu cijenu od preko 20.000 eura. Francuska je ovaj potez najavila ranije kao dio paketa zaštite domaće ekonomije, ali se očekivalo da napravi iznimku za ‘’domaći’’ model Spring koji se takođe proizvodi u Kini.

Štaviše, zbog ove odluke Dacia Spring će biti skuplja čak i od konkurencije. Novi Citroen e-C3, predstavljen prije nekoliko dana, imat će nabavnu cijenu od oko 18.000 eura s uračunatom subvencijom. Jedino rješenje za Daciju je smanjenje nabavne cijene Springa, što je čak predložio i finansijski direktor francuske grupacije. Opcija dva bi bila proizvodnja u Evropi ili eventualno u Maroku uz ostale Dacia modele. U suprotnom, postoji rizik da će se ovaj električni gradski model smatrati preskupim za francuske kupce, s obzirom na njegovu veličinu i performanse.