Novi set propisa
41

Crna kutija i alkotest postaju nova standardna oprema u Dacijinim vozilima

A. M.
Dacia planira da ažurira kompletnu gamu vozila, a pored optičkog osvježenja najznačajnije novosti su vezane za novi set sigurnosnih propisa GSR2. Crna kutija i alkotest postaju standardna oprema.

Rumunski proizvođač automobila najavio je niz važnih noviteta u svojoj ponudi. Vijest dolazi kao rezultat uvođenja nove regulative GSR2, koja će u julu stupiti na snagu u Evropskoj uniji. Dacia će ažurirati i prilagoditi novim sigurnosnim propisima sve aktuelne modele već od aprila.

Ono što je najvažnije po pitanju novih sigurnosnih propisa, svi modeli u ponudi Dacije dobit će novi paket sigurnosnih sistema u osnovnoj opremi kako bi automobili zadovoljili nove GSR2 propise.

Tako će svi Dacijini modeli dobiti: crnu kutiju kao snimač događaja u slučaju nesreće, standardni uređaj za alkotest, koji će imati mogućnost za blokiranje vožnje pod uticajem alkohola, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine, upozorenje pri promjeni vozne trake, kontrolu pažnje vozača, pomoć pri parkiranju unazad, senzore za svjetlo i kišu, automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka i biciklista i sistem upozorenja na kočenje u nuždi.

Takođe, svi Dacijini modeli također će sadržavati kod za spašavanje. To će biti QR kod u obliku naljepnice istaknut na vjetrobranskom i zadnjem staklu. Skeniranjem koda bit će moguće pristupiti listi i uputstvu za spašavanje, pomoću koje će spasilačke ekipe u slučaju nezgoda na cesti znati recimo gdje se nalazi tank sa plinom.

Od optičkih promjena, najveću novost donosi Sandero, koji uz novu zelenu nijansu laka, dobiva novu liniju opreme Journey. Nova razina opreme odgovara Extreme verziji Sandera Stepway, a donosi sljedeće novitete: nove aluminijske felge, nove obloge pragova i ekskluzivne tepihe u putničkom prostoru. Oprema Journey također sadrži karticu umjesto ključa, zatim kameru za vožnju unazad, prenosni držač za telefon i organizator prtljažnika.

I Sandero i Logan sada će dobiti proširenu paletu boja. Najdominantnija će biti nijansa Beige Safari, ekskluzivna za Sandero Stepway. Također, hibridna verzija Dacia Jogger bit će obogaćena novim centralnim ekranom od 7 inča, prisutnim takođe na novoj generaciji Dustera.

Osim toga, svi će modeli dobiti USB-C priključak na dnu armaturne ploče, još jedan USB-C priključak iza centralne konzole za automobile opremljene paketom Comfort, kao i ručni klima uređaj za Jogger u osnovnoj izvedbi Essential.