Doživljaj za pamćenje
59

Coulthard ulicama Leipziga provozao Forsberga u bolidu s dva sjedišta

D. B.
Red Bull trenutno u promotivne svhre koristi bolid s V10 motorom i dva sjedišta, a to je omogućilo bivšem vozaču Formule 1 Davidu Coulthardu da provoza nogometaša Leipziga Emila Forsberga ulicama istoimenog grada.

Bolid je trenutno na svjetskoj turneji koju je zapravo započeo aktuelni svjetski F1 šampioni vozač Red Bull Racinga Max Verstappen kada je provozao umjetnika Fabija Wibmera. Međutim, Max je zauzet obavezama u Formuli 1 pa je Coulthard preuzeo ulogu vozača dvosjeda, odnosno taksiste. On je nedavno provozao Forsberga u Leipzigu. Poznata je veza Red Bulla i RB Leipziga pa ova vožnja služi za promociju obje strane.

Coulthard i Forsberg su se zaustavili na nekoliko populrnih turističkih lokacija.

"Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo za mene, vozio sam se ulicama Leipziga s Davidom Coulthardom u bolidu Formule 1. Možda je ovo nešto što se doživi samo jednom u životu. Osjećaj i zvuk bolida su ludilo", kazao je Forsberg.

Dvosjed ipak ne pruža pravo F1 iskustvo jer njegov V10 motor razvija oko 750 KS, dok aktuelni F1 bolid isporučuje oko 1.050 KS. Ipak, snažniji je od bolida iz Formule 2 koji ima oko 620 KS.

Dvosjed prati njegov tehnički tim koji je omogućio Minardi.

Što se tiče samog bolida, to nije zaista Red Bull, nego Tyrell F1 bolid star oko 20 godina, a pomenuta kompanija ga je rezervisala za cijelu godinu u promotivne svrhe.

Inače, vožnja Tyrellovim bolidom košta oko 2.500 dolara.