Prvi nastup u januaru
2

Chevrolet otkrio Corvette za narednu sezonu u trkama izdržljivosti

E. L.
Nove Corvette Z06 GT3.R napravljene su za novoformiranu klasu GT3 koja će od naredne sezone biti prisutna u sjevernoameričkom IMSA šampionatu i Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship).

U Chevroletu su objavili da nakon više od dvije decenije u trkama izdržljivosti više neće imati tvornički tim koji je do sada nastupao iza naziva Corvette Racing, ali to ne znači da žute Corvette više neće biti u šarolikom društvu GT automobila koji će se i naredne sezone takmičiti u dva respektabilna Šampionata u trkama izdržljivosti.

Napravljene prema specifikacijama za FIA-inu novoformiranu klasu LMGT3, koja će od naredne sezone nastaviti tamo gdje su sa završetkom ove sezone stali automobili klase LM GTE, dvije Corvette Z06 GT3.R u sjevernoameričkom IMSA šampionatu bit će u bojama tima Pratt Miller Motorsport koji neće ostati bez podrške Chevroleta.

Nasljednice prve 'vette s centralno smještenim motorom (C8.R) koja je ove sezone u klasi LM GTE završila na najvišem podijumu u poretku timova vozit će vrhunske posade Antonio Garcia/Alexander Sims/Daniel Juancadella i Tommy Milner/Nicky Catsburg/Earl Bamber.

Premijerni nastup zakazan je za 27. januar kada se vozi prva trka IMSA šampionata 24 sata Daytone gdje će među mnogobrojnim GT3 automobilima biti i Fordov Mustang, a ranije je otkriveno da Z06 GT3.R pokreće dorađena verzija gromoglasnog 5,5-litarskog V8 motora koji će u FIA WEC šampionatu razvijati do 600 konjskih snaga.

Bit će zanimljivo vidjeti startnu listu LMGT3 klase za 92. izdanje legendarne trke 24 sata Le Mansa koja će početi 15. juna, a kako sada stoje stvari u bojama privatnih timova s tvorničkom podrškom nastupit će po dva GT3 automobila Ferrarija, Porschea, Aston Martina, BMW-a, Lamborghinija, McLarena, Forda, Chevroleta...

Vezani članci