Noviteti iz GM-a
23

Chevrolet Corvette dobija hibridnu i potpuno električnu verziju

D. B.
Iz Chevroleta je stigla potvrda o dolasku hibridne verzije modela Corvette, a na putu je i potpuno električna verzija.

Chevrolet je ove informacije saopćio putem Twittera uz fotografiju na kojoj je prikazan kamuflirani prototip fotografisan tokom testiranja u hladnim uvjetima. Također, poznato je i da će "elektrificirani" model Corvette, odnosno hibrid, vjerovatno biti dostupan već naredne godine.

U teaser videu se vide prvo prednji, a potom i stražnji točkovi, što nagovještava pogon na sva četiri točka, a čuje se i zvuk V8 motora što ukazuje na to da je riječ o hibridnoj verziji.

Direktor General Motorsa Mark Reuss je na LinkedInu objavio više informacija te je naveo da će prvi elektrificirani model Corvette biti baziran na GM-ovoj novoj platformi Ultium.

Taj model će vjerovatno imati malu bateriju koja će "sarađivati" s postojećim motorom, prednje točkove će pokretati dva električna motora, a stražnje V8 motor.

Zvanična imena još uvijek nisu objavljena, ali je Chevrolet još 2015. godine zaštitio ime Corvette E-Ray koje bi se moglo koristiti za električnu verziju.

Elektrificirane verzije modela Corvette su prvi put nagoviještene 2019. godine dolaskom C8 generacije, a insajderi su tvrdili da je pogon dizajniran tako da omogućava elektrifikaciju.

Nove verzije modela Corvette će se pridružiti standardnom coupeu i kabrioletu, koje pokreće 6,2-litarski atmosferski motor sa 490 KS , kao i novom modelu Corvette Z06 fokusiranom na stazu s 5,5-litarskim V8 motorom koji isporučuje 670 KS.