auto
120

Brzina, izlijetanje sa staze i odlična atmosfera obilježili 17. Krajišku zmiju

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Pred više hiljada ljubitelja brzih automobila, u Cazinu je danas završena 17. brdska trka "Krajiška zmija", a pobjednik takmičenja je Laszlo Szasz iz Hrvatske.

Odlični vremenski uslovi, kako za vozače, tako i za takmičare, na najpopularnijoj stazi prvenstva Centralno evropske zone (CEZ) – "Krajiškoj zmiji", doprinijeli su danas fantastičnoj atmosferi i zabavi u blizini prelijepog Starog grada na Ostrožcu.

Pobjednik 17. "Krajiške zmije" je Mađar Laszlo Szasz, koji nastupa pod hrvatskom zastavom za klub AK Dubrovnik Racing. U dvije vožnje, sa svojim Raynald F3000, Szasz je do cilja došao za 4 minute i 28 sekundi.

Drugi je bio Crnogorac Miloš Asanović sa Radical SR 8 LM, koji je kasnio samo jednu sekundu za Szaszom, a treći još jedan Mađar koji nastupa za Hrvatsku Zoltan Balatincz sa Coloni Nissan CN98 i vremenom 4 minute i 49 sekundi.

Najbolje plasirani domaći takmičar je Suad Hota iz AK ArcRacing Sarajevo koji je vozio Lancia Delta Integrale EVO. Njegovo vrijeme je bilo 5 minuta i 5 sekundi, što je bilo dovoljno za deseto mjesto u generalnom poretku trke, li i prvo mjesto u poretku Šampionata BiH i pobjedu u klasi E1-17 automobila sa motorima radne zapremine preko 2,000 ccm.

I današnju trku obilježilo je nekoliko zastoja, odustajanja, zapaljenja motora i izlijetanja sa staze, pa kako je sve ipak dobro završilo za takmičare i gledaoce tako je donijelo i posebnu draž cjelokupnom takmičenju.

"U trkačkom smislu i žargonu sve je prošlo odlično. Euforija je bila na nivou i mislim da su zadovoljni i takmičari i gledaoci, što je bio i naš cilj", kazao je za Klix.ba Samir Kržalić, predsjednik AMK "Extra Sport" Cazin, koji je organizator takmičenja.

Na jučerašnjem treningu nastupilo je rekordnih 107 vozača, a današnju utrku završila su 93 takmičara, iz čak deset zemalja.

Staza "Krajiška zmija" duga je 4.100 metara, uspon je 5 posto, a razlika u nadmorskoj visini od starta do cilja iznosi 185 metara. Staza se nalazi čak i u ponudi igre Asseto Corsa, a krajnje realistično za mnoge gamere kreirao ju je Novosađanin Jovan Lemajić.

Trka se boduje za slijedeća prvenstva: FIA CEZ, FIA CEZ povijesna vozila, Šampionat Bosne i Hercegovine, Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Crne Gore i Prvenstvo Hrvatske P/V.

"Krajiška zmija" svojom popularnošću privlači sve veći broj značajnih imena i za proteklih 16 godina je postala obavezna destinacija u kalendarima velike većine vozača-takmičara u auto sportu.

Glavni cilj utrke, prema riječima organizatora, je doprinos razvoju bosanskohercegovačkog autosporta, a uslovi za to su u Cazinu, na "Krajiškoj zmiji", apsolutno idealni, što je i danas dokazano.