sport
9

Cazin: Ovog vikenda više od 100 takmičara na 17. brdskoj trci "Krajiška zmija"

Piše: M. Ć.
Zahvaljujući entuzijazmu i naporima organizatora brdske trke Cazin, Auto-moto karting kluba (AMK) "Extra-Sport" iz Cazina i nesebičnoj potpori i pomoći glavnog pokrovitelja trke Općine Cazin, "Velika nagrada Cazin" 2016., kao 17. brdska trka na najpopularnijoj stazi prvenstva Centralno evropske zone (CEZ), "Krajiškoj zmiji", održat će se ovog vikenda, odnosno 06. i 07. augusta.

Staza "Krajiška zmija" svojom popularnošću privlači sve veći broj značajnih imena i za proteklih 16 godina je postala obavezna destinacija u kalendarima velike većine vozača-takmičara u auto sportu.

Već se najavio veliki broj takmičara, kako iz BiH tako i iz zemalja regiona i Evrope.

"Imat ćemo takmičare iz deset zemalja. Trenutno se obavljaju završne pripreme oko uređenja staze, kako bismo u subotu bili u potpunosti spremni za prvi trening. Ukoliko nas vrijeme posluži, očekujemo preko 5.000 gledalaca na dan utrke", kaže za Klix.ba Samir Kržalić, predsjednik AMK "Extra Sport" Cazin.

Kržalić ističe da su prijave trajale sinoć do 00:00 sati i ukupno se prijavila 121 ekipa.

"Neke ekipe iz Slovačke, Mađarske i Hrvatske su već stigle. Večeras očekujemo da se bar 50 posto ekipa pojavi, a sutra do 12:00 sati bi trebali stići svi oni koji će 100 posto učestvovati, budući da verifikacija takmičara traje sutra do 20:00 sati", napominje Kržalić.

Iz godine u godinu kvalitet organizacije ovog velikog sportskog događaja, vezanog i za obilježavanje Dana općine Cazin (6. avgust), podizan je na sve viši nivo, pa je AMK "Extra-Sport" iz Cazina ponosni nosilac čak četiri titule "Organizator godine".

To je zasigurno garancija svim takmičarima, gostima, predstavnicima medija, gledaocima i svima drugima da mogu očekivati dobru organizaciju i maksimalan profesionalizam uz srdačnu dobrodošlicu svojstvenu Krajišnicima.

Jedan od glavnih ciljeva utrke jeste da se doprinese razvoju bosansko-hercegovačkog autosporta, a uslovi za to su u Cazinu, na "Krajiškoj zmiji", apsolutno idealni.

Staza "Krajiška zmija" duga 4.100 metara nalazi se čak i u ponudi igre Asseto Corsa, a krajnje realistično za mnoge gamere kreirao ju je Novosađanin Jovan Lemajić.

U subotu, 06. augusta u 11:00 sati počinje trening za 17. Grand Prix Cazin, a u nedjelju u 11:00 sati počinje trka koja se boduje za slijedeća prvenstva: FIA CEZ, FIA CEZ povijesna vozila, Šampionat Bosne i Hercegovine, Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Crne Gore i Prvenstvo Hrvatske P/V.