Proizveden 1987. godine
27

BMW M6 prkosi vremenu, nakon 35 godina izgleda fantastično

D. B.
BMW je osamdesetih godina imao niz uspjeha u utrkama, a njegov M odjel je u tome pronašao inspiraciju te je svoju pažnju posvetio velikom coupeu, Seriji 6.

Serija 6 je razvijena na bazi prve generacije popularne Serije 5. Zahvaljujući M odjelu, automobil je dodatno unaprijeđen, dobio je kruće stabilizatore, opruge i amortizere te je više spušten, a unaprijeđeno je i upravljanje.

Na američko tržište je stiglo svega 1.677 primjeraka modela M6, a jedan od njih se sada prodaje u SAD-u. Proizveden je 1987. godine i dosad je prešao nešto manje od 140.000 kilometara.

Ispod haube se nalazi 6-cilindrični 3,5-litarski S38 motor koji razvija 256 KS i 330 Nm obrtnog momenta i koji jej uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem te diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Iako je težak 1.632 kg, ovaj BMW ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 6 sekundi.

Umjesto originalnih, na automobilu su 17-inčne BBS lagane felge s niskoprofilnim gumama, koje predsavljaju lijepu kombinaciju s royal metalik plavom bojom karoserije.

Unutrašnjost je presvučena svijetlom kožom, a ispred vozača je M-Tech I upravljač. Automobil posjeduje električne podizače prozora, fabrički radio kasetofon i još neke detalje karakteristične za automobile iz pomenutog perioda.

Automobil je prodan na aukciji za 65.000 dolara.

Vezani članci