Jedan od 600
6

BMW E30 M3 Sport Evolution još čeka novog vlasnika

D. B.
BMW E30 M3 Sport Evolution je bio ponuđen na aukciji, ali ipak nije pronašao novog vlasnika.

BMW E30 Serija 3 je model koji je veoma cijenjen i koji ima posebno mjesto u historiji automobilske industrije, a šta tek reći za E30 M3 Sport Evolution, koji je poznati i kao EVO3. Riječ je o naboljoj verziji Serije 3, koja je dizajnirana u svrhu homologacije BMW-ovog trkaćeg automobila Grupe A.

Primjerak ponuđen na prodaju je lakiran u Brilliant crvenu boju s crnom unutrašnjošću, a radi se o jednom od svega 600 proizvedenih primjeraka između 1989. i 1990. godine. Pokreće ga 2,5-litarski četverocilindrični S14 motor koji razvija 235 KS, koji je nedavno ponovo složen.

Boja je originalna, a karoserija je u prilično dobrom stanju iako ima nekoliko "ožiljaka". U unutrašnjosti se nalaze Recaro sjedišta, crveni pojasevi, upravljač presvučen antilopom, kao što je slučaj s ručnom kočnicom i ručicom petostepenog mjenjača.

Unutrašnjost je također suptilno modificirana, tu je Alpine ozvučenje iz korektnog perioda koja je unaprijeđena tako da podržava Bluetooth povezivanje. Subwoofer je presvučen istim materijalom kao i prtljažnik, ali se može lako ukloniti.

E30 M3 Sport Evolution je dobio i H&R Cup ovjes, Stromung izduvni sistem visokih performansi, kratki mjenjač, rebrasti poklopac diferencijala, a funkcionalan je i klima uređaj.

Automobil je proizveden 1990. godine, a prešao je 128.437 kilometara.