Konačan kraj
11

BMW će u aprilu prekinuti proizvodnju modela i8

D. B.
Njemačka kompanija BMW je zvanično saopćila da će proizvodnja plug-in hibridnog sportskog modela i8 biti okončana u aprilu.

BMW je u septembru predstavio specijalni model i8 Ultimate Sophisto, a to je bila indirektna najava da se bliži kraj sportskom modelu. Sada je zvanično potvrđeno da će se to dogoditi sredinom aprila.

BMW i8 se pojavio prije šest godina, a u decembru prošle godine je obilježio važan jubiler jer je s proizvodne trake u postrojenju u Leipzigu u Njemačkoj sišao 20.000-ti primjerak. Tim povodom je BMW saopćio da je i8 najprodavaniji elektrificirani sportski automobil svih vremena kada se uzme u obzir prodaja coupea i roadstera. To su ujedno i najskuplji modeli iz ponude bavarskog giganta.

BMW i8 je "rođen" s dizelskim motorom ako se uzme u obzir prvi Vision EfficientDynamics koncept iz 2009. godine, koji je imao trocilindrični turbodizelski motor u kombinaciji s električnim motorom na obje osovine. Ovaj hibridni pogon je isporučivaju 351 KS i 800 Nm obrtnog momenta.

Međutim, uslijedila je produkcijska verzija 2014. godine koju je pokretala kombinacija benzinskog i električnog motora, a koja je razvijala 357 KS i 570 Nm obrtnog moemnta.

Poboljšani i8 je stigao 2018. godine te je isporučivao 369 KS i 570 Nm obrtnog momenta, a kapacitet baterije je povećan sa 7,1 na 11,6 kWh. Ultimate Sophisto je "labuđi pijev" modela i8 koji je dostupan u obje karoserijske izvedbe te je ograničen na 200 primjeraka, a dolazi s nizom stilskih promjena.

Vezani članci