Pridružuje se floti
7

Baidu predstavio novi samovozeći taksi u Kini

D. B.
Kineski tehnološki gigant Baidu je predstavio sljedeće vozilo koje će se priključiti njegovoj taksi usluzi Apollo Go.

Riječ je o novom samovozećem modelu pod nazivom Apollo RT6, koji "posjeduje vještine vozača s iskustvom od 20 godina na cesti". Prema kineskim propisima, u autonomnim automobilima i dalje mora biti prisutan čovjek zbog sigurnosti, međutim, iz Baidua kažu a će odvojivi upravljač modela RT6 jedngo dana biti zamijenjen dodatnim sjedištima, stolovima, igraćim konzolama i slični.

Svaki Apollo RT6 će koštati nešto više od 36.000 eura, znatno manje od prethodnih modela.

"Ogromno smanjenje cijena će nam omogućiti da rasporedimo stotine hiljada automobila širom Kine. Koračamo u budunos u kojoj će robotizirani taksi biti upola jeftiniji od današnjeg", rekao je osnivač i direktor Baidua Robin Lee.

Baidu želi da se RT6 priključi postojećoj floti u drugoj polovini 2023. godine kako bi se obavila testiranja, a cilj je da na cestama bude 100.000 primjeraka. Vozilo je opremljeno s 30 senzora među kojima je osam senzora za otkrivanje svjetlosti te LiDAR senzori, jedan 6 mm talasni radar, 12 ultrasoničnih senzora i 12 kamera.

Robotizirana taksi vozila, koja se koriste u deset kineskih gradova među kojima su Shenzhen, Šangaj i Peking, obavili su više od milion vožnji od pokretanja usluge 2020. godine.

Baidu nije jedina kompanija u Kini koja koristi robotizirane taksije, tu je AutoX koji podržava kineski tehnološki gigant Alibaba, kao i Pony.ai koji su osnovali bivši inžinjeri Baidua i Googlea uz podršku Toyote.