Nakon gubitka konekcije
37

Autonomna vozila uzrokovala haos na ulicama San Francisca

D. B.
Problemi s povezivošću koje je uzrokovao muzički festival doveli su do "zaglavljivanja" deset autonomnih automobila kompanije Cruise na ulicama San Francisca proteklog vikenda.

Kompanija Cruise je proteklog vikenda imala velikih problema sa svojim autonomnim vozilima koja su uzrokovala zakrčenje na ulicama San Francisca. Riječ je o desetak Cruiseovih vozila koja su blokirala saobraćaj u periodu od 15 minuta, a fotografije i snimci su se brzo proširili internetom. Vozila su se normalno kretala sve dok niz grešaka nije rezultirao time da blokiraju saobraćaj oko ulice Vallejo, kao i u ulicama Grant i Columbus.

Da stvar bude gora, incident se dogodio dan nakon što je komisija u Kaliforniji dozvolila Cruiseu da radi u San Franciscu i dijelovima San Mateo Countyja 24 sata dnevno.

Srećom većih problema i povreda nije bilo, a iz Cruisea tvrde da su problemi s konekcijom razlog incidenta i gužve te da su uzrokovani muzičkim festivalom. Ipak, Nadzorni odbor San Francisca smatra da je gužva bila "opasna" te da ova vozila nisu spremna za špice. Također, predsjednik odbora smatra da je "jezivo strašno" to što je vozilima potrebna mobilna usluga da bi se sklonila iz saobraćaja te je postavio pitanje šta bi se dogodilo tokom prirodne katastrofe.

Grad je pozvao guvernera da pojača nadzor nad autonomnim vozilima jer je država ta koja je odobrila njihovu proširenu upotrebu u gradu.