New York
0

Audi R8 V10 najbolji sportski automobil na svijetu

Sarajevo-x.com
Sa dodjele nagrade u New Yorku
Sa dodjele nagrade u New Yorku
Audi R8 V10 je u okviru izbora za Svjetski automobil godine (“World Car of the Year Awards”), na ovogodišnjem salonu automobila u New Yorku, osvojio naslov najboljeg sportskog automobila na svijetu u 2010. godini (“World Performance Car 2010”).

Ovo je već druga pobjeda Audijevog supersportskog R8. Naime, 2008. godine Audi R8 je sa svojim visokoturažnim V8-agregatom proglašen dvostrukim pobjednikom izbora za Svjetske automobile godine, i to kao “World Performance car of the Year” i kao “World Car Design of the Year”.

Žiri u sastavu 59 renomiranih novinara iz 25 zemalja svijeta obrazložio je svoju odluku sljedećim riječima: "Većina članova ovog žirija smatrala je da Audi ispunjava sva očekivanja prema cestovnom automobilu u kojeg su preneseni geni uspješnog trkaćeg vozila i pobjednika utrke Le Mans, Audija R8 LMP1.“

Čistokrvni customer sportski automobil, Audi R8 V10, razvijen je u saradnji s quattro GmbH; pokreće ga 5,2 litarski V10 s direktnim ubrizgavanjem koji razvija 386 kW (525 konjskih snaga), dok od 0 do 100 km/h ubrzava za nevjerovatne 3,9 sekunde, te razvija maksimalnu brzinu od 316 km/h. Opremljen je autentičnim Audi tehnologijama poput permanentnog pogona na sve točkove quattro, aluminijske karoserije koju odlikuje iznimna lakoća i inovativnih LED-svjetala.

Performanse ovog automobila impresivne su čak i samo na papiru, a već mnogo puta dokazane i u praksi. Stoga ne čudi druga po redu pobjeda u kategoriji najboljeg sportskog automobila svijeta. Za kupce će postojati samo jedna dilema – R8 sa V8 ili V10 agregatom – jer u svakom slučaju postaju vlasnicima automobila proglašenog najboljim sportskim vozilom na svijetu za 2008. i 2010. godinu.