Pripadao Seanu Conneryju
24

Aston Martin DB5 prodan za 2,4 miliona dolara

D. B.
Aston Martin DB5, koji je pripadao holivudskom glumcu Seanu Conneryju, prodan je na aukciji za 2,4 miliona dolara.

DB5 nije bio prvi automobil britanskog agenta Jamesa Bonda kojeg je glumio slavni Connery, ali je definitivno najpoznatiji jer se pojavio u čak osam filmova. Connery je posjedovao jedan primjerak do njegove smrti 2020. godine, a upravo taj je prodan na aukciji za 2.425.000 dolara.

Automobil je proizveden 1964. godine, u fantastičnom je stanju, a značajan dio sredstava od prodaje će biti doniran fondu Sean Connery Philantrophy Fund.

Osim toga što sada posjeduje dio historije, neimeovani kupac će moći uživati u vožnji s bivšim Formula 1 šampionom, legendarnim Sir Jackiejem Stewartom koji je bio Conneryjev dugogodišnji prijatelj.

DB5 se prvi put pojavio u filmu "Goldfiger" 1964. godine, ali Conneryjev primjerak nije bio opremljen oružjem i gadgetima jer ga je Connery kupio kao lično vozilo 2018. godine. Prvobitno je karoserija bila u crnoj boji, ali je lakirana u Snow Shadow sivu boju, baš kao i automobil iz filma.

Automobil je prije prodaje na aukciji čuvan u Conneryjevom domu u Švicarskoj, glumac ga je mnogo volio, ali nikada nije uživao vožnji u Evropi jer mu je postajalo sve teže putovati. On je živio na Bahamima sve do smrti u oktobru 2020. godine.

Aston Martin je 2018. godine najavio da će proizvesti DB5 continuation modele, ukupno 25 primjeraka, a svaki je koštao 3,5 miliona dolara. Također, svaki posjeduje gadgete viđene u filmu.