auto
4

Apple automobil odgođen do 2021. godine

Klix.ba
Iako je kompanija Apple vrlo tajnovita u vezi razvoja i bilo kakvih detalja svog automobila, prema nezvaničnim izvorima predstavljanje automobila koji bi trebao donijeti pregršt novosti je odgođeno.

Iako su prvobitne informacije najavljivale da će Apple predstaviti svoj auto 2019. godine, najnovine informacije govore o novim izazovima na koje je ova kompanija naišla u razvoju automobila, zbog čega je njegovo predstavljanje pomjereno za 2021. godinu.

Apple razvija svoj automobil pod kodnim imenom Project Titan, a pored toga što bi trebao imati električni pogon trebao bi ponuditi i autonomnu vožnju. Iako su informacije vrlo šture prilično je pouzdano da Apple traži lokaciju površine 75.000 kvadratnih metara u okolini San Francisca gdje bi trebao da se izgradi pogon za razvoj i istraživanje u vezi gradnje njihovog automobila. Kada auto bude spreman izvjesno je da će samu proizvodnju i sklapanje automobila raditi kompanija Magna Steyr.

Također, Apple planira izbjeći problem nepostojanja prodajne mreže tako što svoj auto vjerovatno neće nuditi dirketno kupcima nego će biti ponuđen kroz program "car sharing" usluge. Takva strategija bi se idealno uklopila u predviđanje direktora kopanije Apple, Tima Cooka koji tvrdi da će u auto industriji uskoro doći do velikih promjena, a ujedno to opravdava i Appleovo ulaganje milijarde dolara u kompaniju Didi Chuxing koja je direktni rival svjetski poznate kompanije Uber.

Vezani članci