auto
0

Acura pripremila trkaći NSX GT3

Klix.ba
Američka filijala Honde predstavila je trkaće izdanje aktuelnog modela NSX koji će se u klasi GT3 na stazama širom svijeta pojaviti naredne sezone.

Acura će na Sajmu automobila u New Yorku izložiti i trkaći NSX koji je pripremljen prema važećim specifikacijama FIA-ine klase GT3.

Zasnovan na cestovnom modelu druge generacije, NSX GT3 izvana se razlikuje po velikom zadnjem spojleru, agresivnijim karoserijskim komponentama i drugačije dizajniranom zadnjem difuzoru zraka. Ono što se ne vidi je potpuno ravna podnica, a tu su i povećani usisnici za hlađenje 3,5-litarskog benzinskog V6 motora.

U Acuri kažu da motor u ovom slučaju svoj potencijal na podlogu prenosi preko 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača koji je zamijenio standardni 9-stepeni automatski mjenjač. U odnosu na cestovni NSX (hibridna kombinacija s pogonom preko obje osovine), GT3 će snagu bez hibridnog sistema prenositi samo na zadnji par točkova.

Iako nije zvanično potvrđeno, slična kombinacija očekuje se i uz planirani cestovni model NSX Type R koji bi se u prodajnim salonima trebao pojaviti u narednim godinama.

Acura NSX GT3 u fazi je završnih testiranja, a u odjelu Honda Performance Development očekuju da će homologacija za FIA klasu GT3 biti završena do jeseni. Prvi „okršaji“ s konkurencijom planirani su za narednu sezonu.