Trgovinski rat
0

Amerika poništila dozvole za izvoz pojedinih modernih čipova kineskom Huaweiju

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sjedinjene Američke Države su opozvale neke izvozne dozvole koje su kompanijama kao što je američka kompanija za proizvodnju čipova Qualcomm omogućile opskrbu kineskog tehnološkog diva Huawei, potvrdilo je u srijedu Ministarstvo trgovine.

Ovaj potez dodaje pritisak na Huawei, koji je dugo bio uhvaćen u intenzivnom tehnološkom rivalstvu između Pekinga i Washingtona zbog straha SAD-a da bi se mogao koristiti za kineske špijunske operacije.

Došlo je nakon što su republikanski zastupnici pozvali administraciju predsjednika Joea Bidena da blokira sve izvozne dozvole za kompaniju nakon izlaska novog kompjutera koje pokreće čipset američkog diva čipova Intela.

"Kontinuirano procjenjujemo kako naše kontrole mogu najbolje zaštititi našu nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike, uzimajući u obzir okruženje prijetnji koje se neprestano mijenja i tehnološki krajolik. Ne komentiramo nikakve posebne licence, ali možemo potvrditi da smo opozvali određene licence za izvoz Huaweiju", rekao je glasnogovornik Ministarstva trgovine.

Sankcije iz 2019. koje su Huaweiu ograničile pristup komponentama proizvedenim u SAD-u zadale su veliki udarac njegovoj proizvodnji pametnih telefona - i značilo je da dobavljači trebaju licencu prije isporuke.

Qualcomm je u srijedu potvrdio da je Ministarstvo trgovine "povuklo određene izvozne licence za Huawei u našoj industriji, uključujući jednu od naših licenci".

"Nastavit ćemo se pridržavati svih primjenjivih propisa o kontroli izvoza", poručili su iz kompanije.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine rekao je da se Peking "odlučno protivi" tom potezu.

"Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi čvrsto zaštitila legitimna prava i interese kineskih kompanija", dodao je glasnogovornik, nazivajući američka izvozna ograničenja "ekonomskom prisilom".

Nedavna najava novog Huawei kompjutera, pokretanog Intelovom tehnologijom s AI mogućnostima, izazvala je kritike republikanskih zastupnika u SAD.

U pismu kreatora politike Marca Rubia i Elise Stefanik navodi se da su "licence izdane 2020., od kojih su barem neke aktivne do danas, omogućile Huaweiu da surađuje s Intelom i Qualcommom kako bi održao svoje segmente računala i pametnih telefona na životu."

Kritizirao je uvođenje američke tehnologije u Huaweijev novi proizvod. U pismu se dodaje da je jasno da se "Huawei, kompanija s crne liste koja je bila na uzicama prije samo nekoliko godina, vraća."

U financijskim rezultatima objavljenim ovog mjeseca, Qualcomm je rekao da ima američke izvozne dozvole koje mu omogućuju prodaju 4G i drugih proizvoda s integriranim krugovima Huaweiju.

Ali je dodao da ne "očekuje da će dobiti prihod od proizvoda od Huaweija nakon tekuće kalendarske godine".