Savjet za domaćice
4

Ovi proizvodi ne trebaju se koristiti nakon isteka roka trajanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nakon određenog vremena biste se trebali riješiti nekih stvari. Iako mislimo da će neki proizvodi trajati zauvijek, oni zapravo imaju svoj rok trajanja.

Kvasac

Kvasac ima ograničen rok trajanja koji varira ovisno o obliku. Zatvoreni suhi kvasac može se čuvati do dvije godine, ali nakon otvaranja njegova kvaliteta opada pa ga treba iskoristiti u roku od četiri mjeseca. Iako im je vijek trajanja veoma dug, ipak nakon otvaranja trebate ih što prije iskoristiti jer gube na kvaliteti.

Boje za hranu

Dok se boje gela ili paste mogu osušiti tokom vremena i izgubiti dio svoje snage, tekuće boje za hranu mogu trajati zauvijek. Iako je sigurna, boja za hranu kojoj je istekao rok trajanja možda neće dati tako živu boju kao svježe primijenjena boja za hranu.

Ocat

Može se koristiti u različite svrhe, uključujući čišćenje i kuhanje, i ima izvanredan rok trajanja. Iako se ocat tehnički nikada ne pokvari i siguran je za upotrebu u svakom trenutku, savjetuje se da ga koristite u roku od dvije godine od otvaranja za najbolju kvalitetu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima rok trajanja. Može se sačuvati do dvije godine ako se ne otvori, a otvorenu bocu treba iskoristiti u roku od šest do dvanaest mjeseci.