Popularno jelo
14

Neka bude hrskava i ukusna: Pet najčešćih grešaka prilikom pripremanja pizze kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pizza koju pripremate kod kuće nije poput one u restoranu, ali to ne znači da je ne možete poboljšati i učiniti ukusnijom. Zapravo, za domaću pizzu nisu potrebni posebni sastojci, dovoljno je samo da pratite nekoliko pravila.
Kako bi napravili ukusnu pizzu poput pravih kulinarskih majstora, potrebno je da izbjegavate nekoliko uobičajenih grešaka prilikom pripreme.

Pretanko razvlačite tijesto

Ljudi koji vole pizzu s tankom korom ne bi trebali previše razvlačiti tijesto. Pretanko tijesto neće biti dovoljno čvrsto da izdrži umak, sir i druge sastojke. Poželjno je da tijesto razvučete rukama jer će tako biti ukusnije, ali tako da ne bude tanje od pet milimetara.

Previše sastojaka na pizzi

Pizze s tankom korom ne mogu imati previše sastojaka. Što više sastojaka dodate, više usporavate pečenje. To može dovesti do neravnomjerno pečene pizze s prepečenom ili zagorenom korom i nedovoljno pečenim dodacima na pizzama s tanjom korom. Stoga ograničite sastojke pizze s tanjim korama na dva do tri nadjeva i malo sira. Za izdašnije obroke, napravite pizzu s debljom korom.

Dodavanje sastojaka

Osnovne sastojke na pizzi poput umaka i sira možete staviti neposredno prije pečenja, ali neke sastojke poput mesa i određenih vrsta sirovog povrća, poželjno je ranije pripremiti. Iako se pizza peče na tako visokoj temperaturi, vrijeme pečenja nije dovoljno dugo da se puno meso ili brokule temeljito ispeku.

Ne pripremate kamen za pizzu ili lim za pečenje

Da biste dobili pizzu s hrskavom korom, prije nego što stavite pizzu u lim ili kamen za pečenje, potrebno je da ih pripremite. Za savršenu koricu s hrskavim dnom, ključ je prethodno zagrijavanje ili priprema željenog posuđa. Kada koristite lim ili kamen za pizzu, potrebno ih je prethodno zagrijati u vrućoj rerni najmanje 20 minuta.

Niska temperatura pečenja

Ako pizzu pravite na niskoj temperaturi, dobit ćete pizzu s vlažnom korom i prepečenim sastojcima. Za dobru pizzu potrebna je vruća rerna, a poželjno je da temperatura bude zagrijana na minimalno 250 stepeni. Na ovaj način brže ćete ispeći pizzu, dajući joj zlatnu koricu koja je hrskava izvana, ali još uvijek mekana u sredini.