Sve je gotovo?
32

Plenković će formirati vladu bez podrške Srba: Imamo potrebne ruke, poraženi su bezobrazni

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra imati sastanke s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom (DP), dodavši da već imaju 76 zastupnika koji su ih spremni podržati.
"Poraženi polako počinju shvaćati da su poraženi, ali i dalje su bezobrazni. Mislim tu na SDP i nećaka Peđu Grbina. Oni koji izgube trebaju snositi posljedice. Već sada imamo više od 76 zastupnika koji će nas podržati", poručio je Plenković.

Na pitanje jesu li pristali na zahtjeve Domovinskog pokreta o nacionalnim manjinama, poručio je kako "nalaze rješenje u kontekstu okolnosti.

"Moramo sagledati sve što se dogodilo na političkoj sceni. Imali smo grubo kršenje Ustava od strane Milanovića. Umjesto da je uslijedila baražna vatra, imamo javni politički prostor koji to doživljava kao sport. Umjesto da se cijeli politički establishment zapita što se dogodilo", poručio je Plenković.

Na pitanje je li većina bez SDSS-a njegov poraz, Plenkovića je odogovrio "Ne nije".

Iz DP-a su neslužbeno poručili za Jutarnji list kako je, prema njihovim informacijama, pet manjinaca, dakle svi osim srpskih SDSS-ovih zastupnika, odlučilo podržati vladajuću većinu sastavljenu od HDZ-a i DP-a.

"To je, kako je nama rečeno, gotova stvar i mi tek od sutra u biti počinjemo s pravim pregovorima. Na žalost, izgubili smo čak 17 dana na nešto što se teško mogu nazvati pregovori, jer se odlučivalo samo o jednom našem uslovu, a za koji su svi u HDZ-u znali da od njega nećemo odustati. Sada se napokon može pristupiti konkretnim programskim pregovorima i valja se nadati da se i to neće oduljiti kao ovi pretpregovori, jer ćemo u tom slučaju biti bliže tehničkoj, nego pravoj Vladi", kazao je sagovornik iz DP-a